Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut selvästi, mutta on yhä poikkeuksellisen korkea tässä vaiheessa presidentinvaalia, ilmenee Ylen tuoreesta, viimeisestä vaalien alla julkaistavasta gallupista.

Ylen gallupissa Niinistön suosio asettuu kahden aiemman kyselyn, hyvin erilaisia lukuja antaneiden Alma-tutkimuksen ja HS-gallupin, väliin. Ylen gallupin mukaan Niinistöä äänestäisi ensimmäisellä kierroksella 63 prosenttia vastaajista. Hänen suosionsa on laskenut yhdeksän prosenttiyksikköä, kuten aiemmatkin kyselyt ennakoivat. Lue lisää: Gallupeissa aivan eri luvut: Onko Sauli Niinistön kannatus nyt 58 vai 68 prosenttia?

Kaikesta huolimatta toinen kierros näyttää Ylen kyselyn valossa epätodennäköiseltä.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole. Tilanne voi vielä muuttua vaalipäivään mennessä mutta vaalipäivän tuloksen pitäisi muuttua erittäin paljon, arvioi vaaliasiantuntija Sami Borg Ylellä.

Vihreiden Pekka Haavisto pitää yhä toista paikkaa, ja hänen kannatuksensa on noussut kolme prosenttiyksikköä 14 prosenttiin. Jaetulla kolmossijalla ovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen, joita molempia äänestäisi kuusi prosenttia vastaajista. Molempien kannatus on noussut hieman Ylen edellisestä gallupista.

Ylen gallupissa 20 prosenttia vastanneista ei kertonut kantaansa, joten yllätysvaraa on. Kyselyn haastattelut on kerätty 17.-23. tammikuuta eli kyselyaika päättyi tämän viikon tiistaina.

Matti Vanhasen (kesk.) kannatus on noussut kaksi prosenttiyksikköä neljään prosenttiin, Tuula Haataisen (sd.) puolestaan laskenut prosenttiyksikön kahteen prosenttiin. Hän pitää peräpaikkaa Rkp:n Nils Torvaldsin kanssa tasoissa. Vasemmistopuolueiden toinen ehdokas Merja Kyllönen (vas.) on Haataisen edellä neljässä prosentissa.

Lue lisää vaaleista:

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”