Jatkokautta hakevan presidentti Sauli Niinistön kannatus näyttää yleisesti uutisoitua lukua merkittävästi matalammalta, jos huomioidaan myös äänestäjät, jotka eivät kertoneet kantaansa Ylen gallupissa. Gallupin vastaajista 20 prosenttia ei ilmaissut mielipidettään.

Niinistön kannatus on 63 prosenttia niiden vastaajien joukossa, jotka ilmaisivat kantansa kyselyssä. Ylen julkaisemasta tausta-aineistosta kuitenkin ilmenee, että Niinistön kannatus on ”vain” 50 prosenttia, kun huomioon otetaan nekin vastaajat, jotka eivät osanneet nimetä omaa ehdokastaan tai eivät muusta syystä halunneet vastata.

50 prosentin ylitys riittäisi Niinistön uudelleenvalintaan jo ensimmäisellä kierroksella, joten kummankaan luvun valossa kisan päättyminen jo sunnuntaina ei olisi yllätys. Niistä vastaajista, jotka eivät kerro kantaansa, osa ei äänestä lainkaan, osa pohtii vielä ehdokastaan ja osa ei halua paljastaa ääntään.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole, asiantuntija Sami Borg sanoi Ylelle.

Vaalin ensimmäistä kierrosta koskeneeseen kysymykseen ”en osaa sanoa” -vastauksia tuli tällä kertaa 20 prosenttia. Epävarmojen äänestäjien osuus on noussut selvästi joulukuun 13 prosentin osuudesta. Yle kuitenkin kertoo, että epävarmoja äänestäjiä on nyt merkittävästi vähemmän kuin vaaleissa kuusi vuotta sitten – tuolloin epävarmoja oli vaalin alla 30 prosenttia.

Myös muiden ehdokkaiden suosio näyttää hieman erilaiselta, kun huomioidaan eos-vastaajat. Kaikkien vastaajien joukossa Pekka Haaviston (vihr.) kannatus oli 11 prosenttia (kantansa kertoneiden parissa 14 %), Laura Huhtasaaren (ps.) viisi prosenttia ja Paavo Väyrysen neljä prosenttia.

Toisella kierroksella Niinistö olisi nykygallupien mukaan täysin ylivoimainen. Haavistoa vastaan hän saisi 70 prosenttia ja Väyrystä sekä Huhtasaarta vastaan 79 prosenttia äänistä.

Lue myös: Ylen gallup julki: Niinistön kannatus laski selvästi – Huhtasaari ja Väyrynen kaukana Haavistosta

Lue lisää vaaleista:

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”