Ylen puoluegallup mittaa systemaattisesti eri tason kannatuksen kokoomukselle ja perussuomalaisille verrattuna Alma Median ja Helsingin Sanomien gallupeihin. Yle saa kokoomukselle hiukan heikomman kannatuksen ja toisaalta perussuomalaisille hiukan vahvemman kannatuksen kuin kaksi muuta puoluegallupia.

LUE MYÖS: Ylen gallup: Perussuomalaiset jyräsi kolmanneksi – lähestyy kokoomusta

Ero on ollut parin prosenttiyksikön luokkaa. Esimerkiksi maaliskuussa julkaistuissa mittauksissa Alma ja HS mittasivat perussuomalaisille reilun 11 prosentin kannatuksen, kun Ylellä vastaava luku oli reilut 13 prosenttia.

Kokoomukselle HS ja Alma saivat saman tuloksen, 18,1 prosenttia. Ylellä vastaava luku oli 16,2 prosenttia.

Kaikissa gallupeissa kokoomus on pitänyt toista paikkaa, kun kärjessä on pysytellyt sdp.

LUE MYÖS: Näkökulma: Jytky nro 3 seisautti veret – mutta Ylen gallupissa on perussuomalaisia suosiva mysteeri

Ylen kannatusmittauksen tekee Taloustutkimus, Alma Median mittauksen Tietoykkönen ja HS-gallupin Kantar TNS. Uusi Suomi on osa Alma Mediaa.

Systemaattinen ero on havaittu niin Taloustutkimuksessa kuin Tietoykkösessä, mutta kumpikaan ei osaa antaa tyhjentävää selitystä asialle.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja toteaa, ettei tunne Tietoykkösen tutkimustapoja tarkemmin, mutta suurin ero verrattuna Kantar TNS:n mittaukseen Taloustutkimuksella on korjauskertoimen määrittelyssä.

LUE MYÖS: ”Hurja tilanne!” – Vihreät taistelee tosissaan kolmospaikasta HS-gallupissa

"Meillä on sama metodi Kantarin kanssa ja luulen, että muutenkin aika lailla samanlainen otanta. Korjauskertoimen perusteet on luultavasti se syy, miksi näissä tulee eroja", Turja sanoo.

Taloustutkimus ottaa korjauskertoimen perusteissa huomioon kaksi viimeisintä valtakunnallista vaalia (kuntavaalit ja eduskuntavaalit), kun taas Kantar TNS huomioi korjauskertoimensa perusteissa vain viimeisimmän valtakunnallisen vaalin (kuntavaalit).

"Se saattaa selittää sitä, koska perussuomalaisilla esimerkiksi on aika iso ero kunnallisvaalien ja eduskuntavaalien tuloksen kanssa", Turja sanoo.

Perussuomalaiset ylsi neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa 17,7 prosentin tulokseen ja kuntavaaleissa vuonna 2017 8,8 prosentin kannatukseen. Kokoomuksen vastaavat luvut ovat kuntavaaleissa 20,7 prosenttia ja eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten 18,2 prosenttia.

Tietoykköseen Turja ei osaa Taloustutkimusta verrata, koska ei tunne menetelmiä tarpeeksi hyvin. Turjan mukaan jotkut ovat ihmetelleet systemaattista tasoeroa sosiaalisessa mediassa, mutta asiasta ei ole tullut yhtään suoraa kansalaispalautetta.

Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen sanoo, ettei tunne kilpailijoiden menetelmiä niin hyvin, että voisi arvioida tasoeron syitä tarkemmin.

"Se on monen asian summa. Ihan johtuu siitä menetelmästä, miten tehdään. Korjauskertoimien laskusta, aineiston keruusta, kiintiöinnistä. Kaikki tekeminen oikeastaan vaikuttaa siihen", Määttänen sanoo.

Liikkuvia osia on paljon. Myös Tietoykkönen ottaa korjauskertoimessaan huomioon kahdet edelliset vaalit.

Määttänen ei pidä systemaattista eroa ihmeellisenä asiana. Hän huomauttaa, että useammat gallupit olisivat turhia, jos jokainen pystyisi mittaamaan kannatusta hirvittävän tarkasti. Hänen mielestään on hyvä, että on olemassa erilaisia kannatusmittauksia.

Määttänen huomauttaa, että ylipäänsä puoluegallupeissa ei kannattaisi kiinnittää huomiota kannatuksen tasoon, vaan pikemminkin muutoksiin ja trendeihin sekä puolueiden järjestykseen pitkällä aikavälillä. Määttänen on joskus ehdottanut jopa, että koko asteikko jätettäisiin pois ja yleisö näkisi vain oleellisen eli muutoskäyrän.

Trendien ja muutosten osalta kaikkien kolmen mittaamat tulokset ovat Määttäsen mukaan noudatelleet samanlaisia linjoja.

LUE MYÖS: Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”