Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista vihreistä päättäjistä on valmis lähtemään hallituksesta, jos syksyn budjettiriihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Selkeä vähemmistö, noin 16 prosenttia päättäjistä on sitä mieltä, että hallituksessa on pysyttävä, vaikka riihessä ei tehtäisi ilmastotoimia. Alle kolmannes vastaajista empii vielä kantaansa eli ei osannut sanoa mielipidettään.

Ylen mukaan kysely lähetettiin 74:lle vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenelle. Heistä lähes 60 prosenttia eli 43 vastasi kyselyyn.

Suurin osa vastaajista istuu valtuuskunnassa, joka päättää vihreiden sääntöjen mukaan puolueen hallitukseen menosta ja siellä pysymisestä yhdessä eduskuntaryhmän kanssa.

Hallituksen jättämiseen valmiit päättäjät vetoavat hallitusohjelmassa ja Vuosaaren ilmastokokouksessa sovittuun. Pääviesti on, että näistä päätöksistä on syytä pitää kiinni tai muuten hallituksen ovi käy.

Lisäksi lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista vihreistä päättäjistä katsoo, että turpeen käytöstä on tehtävä uusia päätöksiä syyskuun budjettiriihessä.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on jo aikaisemmin tuonut julki puolueen tiukan linjan ilmastonmuutoksen torjunnan osalta. Hän sai viime kuussa vasemmistoliiton takajaloilleen linjaamalla, että ilmastopäätökset ovat vihreiden ehto hallituksen koossa pysymiselle.

Lue lisää: