Ylen MOT-ohjelma nostaa nyt Panama-tietovuotoon liittyen esille pörssiyhtiö Metson, jonka suurin omistaja on Suomen valtio.

MOT:n mukaan panamalaisyrityksestä on tehty useita rahansiirtoja sveitsiläistilin kautta Metson Nordea-tilille Helsinkiin.

– Maksujen takana on Metson Venäjän myyntipäällikkö, Alexey Sukmanov, MOT kertoo.

Sukmanovilla on MOT:n mukaan viisi panamalaisyritystä, joista yksi on maksanut ainakin puoli miljoonaa euroa Metso Automationille Suomeen vuosina 2012 ja 2013. Asiaa kommentoi ohjelmassa Metson pitkäaikainen sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen, joka jäi viime vuoden lopussa eläkkeelle.

– Tässä on ensinnäkin dokumentteja, jotka antaa vähän, viittaa siihen, että silloinen myyntipäällikkö olisi mukana semmoisen yhtiön toiminnassa, joka on rekisteröity Panamaan. Siellä Panamassa olisi valtuuttamassa maksuja, jotka menee sitten suoritetuista toimituksista Metsolle, niin tuota tää on täysin epänormaalia, hän sanoo.

– No tässä on aika selviä viitteitä kyllä rahanpesuun, hän kommentoi kuviota.

MOT:n mukaan Sukmanov on edelleen Metson palkkalistoilla. Metsosta kerrotaan, että asiassa käynnistetään sisäinen tutkinta ja myöhemmin, että Sukmanov on irtisanottu. Metson mukaan yhtiö ei ole ollut osallisena epäselvyyksissä.

Ohjelmassa esitellään myös suursijoittaja Rauno Puolimatkan vuonna 2005 perustamaa Rapu Global -yhtiötä, joka on rekisteröity Panamaan.

– Omistin mainitun yhtiön, mutta se on lopetettu. Minulla on ollut vuosikymmenet erilaista sijoitustoimintaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, Puolimatka kommentoi ohjelmassa lyhyesti.

MOT:n mukaan myös F1-maailmanmestari Keke Rosberg on perustanut vuonna 1981 yrityksen Panamaan. Yritys lopetettiin vuonna 2001.

MOT:n mukaan Luxemburgin kaupparekisterin mukaan Rosberg ja hänen poikansa Nico Rosberg perustivat vuonna 2005 maahan Grand Ocean -yhtiön.

– Panama-papereista ilmenee, että Nico Rosberg on tehnyt Formula 1 -järjestön kanssa ajosopimuksen 2014 Brittiläisillä Neitsytsaarilla rekisteröidyn postilaatikkoyrityksensä kautta. Nico Rosberg näyttää käyttävän isänsä verokonsulttia. Kuvio on aivan yhtä monimutkainen ja anonyymi kuin Keken vanha yhtiö, MOT kertoo.

Keke Rosberg kuittaa ohjelmassa, että hänen yhtiöönsä liittyvät asiat ovat vanhoja eikä hän tiedä poikansa asioista mitään.

Suomalaispoliitikkojen nimiä ei Panama-aineistosta ole Ylen mukaan tullut esille.

Lue myös: MOT paljasti ensimmäiset suomalaisnimet