Ylen ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää, että pääministeri Juha Sipilä olisi vaientanut Ylen. Jääskeläinen vahvistaa Sipilän kuitenkin olleen Yleen kiinteästi yhteydessä hermostuttuaan jääviyskysymyksestä uutisointiin.

– Kyllä, hän [Sipilä] ilmeisen suuttuneena ilmoitti, että hänen luottamuksensa Yleen on täysi nolla. Tosin hän katsoi myös, että hänen vaikutelmansa mukaan tunne on molemminpuolinen, Jääskeläinen kertoo julkaisemassaan Ylen ratkaisuja selittävässä kirjoituksessa.

Jääskeläisen mukaan Sipilä välitti perjantai-iltana ”tuohtuneena sähköpostitse saamaansa varsin vihamielistä kansalaispalautetta sekä minulle että jutun kirjoittaneelle toimittajalle”.

– Yle ei kuitenkaan lopettanut asian käsittelyä, eikä Sipilä vaientanut Yleä. Sipilä kieltäytyi kommentoimasta edelleen asiaa Ylelle, mutta asia nostettiin esille lauantaiaamuna Ykkösaamussa ministeri Olli Rehnin haastattelussa. Asia oli edelleen meillä pääuutisena tai yhtenä pääuutisista koko viikonlopun ajan, Jääskeläinen kirjoittaa.

Lue myös:

Ruben Stillerin Sipilä-viestien merkitys avautui

SK: Yle hyllytti useita Sipilä-juttuja pääministerin painostettua

Hän vahvistaa, että joitakin suunniteltuja juttuja ja ohjelmia jätettiin julkaisematta tai peruttiin.

– Maanantain aamukokouksissa ja suunnittelulistoilta kävi ilmi, että aikomuksenamme oli tehdä eri puolilla toimitusta lukuisia juttuja, haastatteluja ja keskusteluja aiheesta. Tässä vaiheessa linjasin - ja olimme asiasta toimituksen johdossa yhtä mieltä – että asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä on toimituksen johdon normaalia työtä, ja sen vastuulla, Jääskeläinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”Ylestä oli myös uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa, jota tuli käsitellä normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti”. Samaan aikaan muu media käsitteli asiaa maltillisella volyymillä, Ylen toimituksen johdossa arvioitiin.

Jääskeläinen huomauttaa, että viikonlopun aikana ei ollut tullut ilmi mitään, mikä olisi viitannut siihen, että Katera Steel olisi saanut kaupan muutoin kuin voittamalla normaalin tarjouskilpailun.

– Pääministeri oli ilmoittanut, että hän ei ollut tiennyt Katera Steelin kaupoista hallituksen päättäessä lisärahoituksesta Terrafamelle. Mikään ei viitannut siihen, että kyseessä olisi ollut tietoinen vilpillisyys, Jääskeläinen katsoo huomauttaen, että asia oli kuitenkin Ylellä käytännössä pääuutinen neljän päivän ajan.

– Linjasin, että käsittelemme asian kehittymistä normaalisti uutisena, mutta emme spekuloi aiheella enempää keskusteluohjelmissa ja jäämme odottamaan oikeusasiamiehen päätöstä siitä, oliko pääministeri jäävi asiassa.