Ylen tunnettu tv-toimittaja Susanne Päivärinta grillasi eilen A-studiossa omaa esimiestään, Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä koskien kohua, joka syntyi Ylen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) välisestä riidasta.

Päivärinta kysyi Jääskeläiseltä suoraan muun muassa sitä, miksi häntä itseään kiellettiin kertomasta julkisuudessa, että pääministeri oli perunut suunnitellun esiintymisensä A-studiossa keskiviikkona.

– Sunnuntai-iltana minun puhelimeni soi. Lähetysyksikön päällikkö sinun pyynnöstäsi soitti minulle ja kertoi, että olet keskustellut pääministerin kanssa ja että pääministeri peruu tulonsa tämänpäiväiseen lähetykseen. Ja minua ohjeistettiin olemaan kertomatta pääministerin perumisesta Ylen sisällä, Ylen ulkopuolella ja sosiaalisessa mediassa. Perustelu oli se, ettei Yleisradiota yhtiönä vahingoitettaisi. En tietenkään voinut suostua tällaiseen. Nyt kysynkin, miksi minua ohjeistettiin näin, Päivärinta sanoi.

– Pääministeri ilmoitti minulle, vielä ollessaan aikamoisessa tunnekuohussa, että hän peruu kaikki esiintymisensä Ylen ohjelmissa. Keskustelin hänen kanssaan, ja sen keskustelun aikana ja rauhoituttuaan vähän hän totesi, ettei hän kaikkia esiintymisiään peru, muttei kuitenkaan haluaisi tulla tänä iltana A-studioon, koska ei halua kommentoida tätä asiaa, kun tutkinta on auki. Hyväksyin tämän näkemyksen, Jääskeläinen vastasi.

– Peruutukset ovat ymmärrettäviä, en kysynyt tätä, vaan kysyin, miksi minua ohjeistettiin olemaan kertomatta siitä, että pääministeri on perunut tulonsa, Päivärinta kysyi uudelleen.

– No, lähdimme siitä, että ei ole mitään erityistä syytä korostaa sitä poisjäämistä. Hänhän oli aika näyttävästi ilmoittanut, ettei hän halua tätä Ylelle kommentoida, Jääskeläinen vastasi.

Päivärinta tenttasi Jääskeläistä myös siitä, mitä olivat ”muut syyt”, joihin maanantaina aamukokouksessa viitattiin kerrottaessa suunniteltujen Sipilä-juttujen hyllytyksistä. Jääskeläinen linjasi, ettei Sipilän mahdollista esteellisyyttä käsiteltäisi spekulatiivisessa mielessä Ylen kanavilla ennen kuin esteellisyysasia ratkeaisi.

Jääskeläinen huomautti, että asiaa seurattiin neljän päivän ajan kaikissa Ylen kanavissa uutisellisesti. Jääskeläisen mukaan asian käsittelyn volyymi oli paisumassa suhteettoman suureksi.

– Tässä [maanantain] kokouksessa, jossa itsekin olin, tätä poikkeuksellista linjaa perusteltiin sanomalla meille toimittajille näin, suora sitaatti: ”Lisäksi on muita syitä, joita emme voi teille kertoa”, Päivärinta sanoi.

Hän totesi, etteivät syyt voineet olla journalistisia, koska journalistiset syyt kerrotaan. Hän pyysi Jääskeläistä avaamaan asiaa.

– Minulla ei ole tiedossani mitään muita syitä. Ainoa syy on se, että asioiden painoarvo on syytä suhteuttaa niiden todelliseen merkitykseen, Jääskeläinen sanoi.

Jääskeläinen kommentoi ohjelmassa myös Pressiklubin vetäjän Ruben Stillerin tapauksen vuoksi saamaa varoitusta ja irtisanomisuhkausta.

Jääskeläisen mukaan kyse oli perustavanlaatuisesta mielipide-erosta työnjohdon ja Stillerin välillä.

– Piti tehdä selväksi, että työpaikalla vallitsevat tietyt pelisäännöt joita on noudatettava, Jääskeläinen sanoi.

Hän antoi ymmärtää, että vasta varoitus sai Stillerin hyväksymään nuo pelisäännöt.