Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski on julkaissut kohutut viestit, joita suuttunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hänelle lähetteli viime perjantaina.

Vuorikoski on julkaissut sähköpostikirjeenvaihdon julkisena Facebook-päivityksenä. Postaus näkyy upotettuna jutun alaosassa.

Lue myös: Ylen toimittaja julkaisi kohuviestit lupaa kysymättä

Vuorikosken mukaan Yleisradion toimituksellinen johto päätyi hänen kanssaan samaan arvioon, että viestejä on syytä käsitellä julkisuudessa, koska yleisöllä on oikeus saada tietoa yhteiskunnallisesti merkittävän asian taustoista. Hän on rajannut viestien julkaisua niin, että pääministerin Ylelle lähettämiä kansalaispalautteita ei julkaista.

Yleisradio julkaisi viestien sisältöä osittain uutissivullaan jo keskiviikkona, siteeraamatta kuitenkaan Sipilää suoraan. Vuorikosken päivityksessä näkyvät itse viestit.

Näin keskustelu eteni

Vuorikoski pyysi Sipilältä kommenttia uutiseensa sähköpostitse perjantaina kello 12.18. Sipilä vastasi kello 15.09, jutun mentyä jo julki. Hän ihmettelee ”edesvastuuttoman” jutun julkaisua ilman, että syytetyllä on mahdollisuus kertoa näkemyksensä. Erityisesti Sipilän tuomitsee lastensa ja ”kaukaisten sukulaistensa” sotkemisen likaiseksi katsomaansa peliin. Sipilä korostaa, että hänen viestejään ei saa käyttää julkisuudessa.

Vuorikoski huomauttaa tähän, että Ylen uutisessa siteerataan Sipilän aiemmin Kansan Uutisille antamaa kommenttia. Hän kertoo, että haastattelupyyntö on yhä voimassa. Sipilä kieltäytyy, koska vahinko on hänen mukaansa jo tapahtunut.

Tämän jälkeen pääministeri Sipilä välitti Vuorikoskelle ja Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläiselle 12 saamaansa kansalaisten vihaista sähköpostipalautetta. Viestejä on tullut kello 17.28 ja 22.58 välisenä aikana hetkittäin vain minuutin parin välein.

– Lähetin muutaman näytteen siitä, mitä tarkoitushakuisilla jutuilla saadaan aikaan, Sipilä perustelee kansalaispalautteen välittämistä.

Salla Vuorikosken mukaan juuri tämä kansalaisten viestien eteenpäin välittäminen teki Sipilän toiminnasta poikkeuksellista. Kriittinen yhteydenpito toimitusten ja päättäjien välillä on tavanomaista.

Sipilä tyrmää viesteissään Ylen viestinnän ennennäkemättömän puolueelliseksi ja nostaa esimerkkinä esiin muun muassa ”lestadiolaisjutut”. Hän toteaa arvostuksensa Yleä kohtaan olevan täysi nolla. Tätä näkemystään hän pehmensi keskiviikkona todeten, että hänen luottamuksensa Yleen on ”ihan ok”.

Viesteissä on kyse pääministeri Sipilän ja Ylen välisestä viestittelystä 25.–26. marraskuuta. Sipilä oli pahoittanut mielensä uutisesta, joka kertoi Sipilän sukulaisten omistaman Katera Steelin saaneen tilauksen Terrafamelta, jolle hallitus oli myöntänyt lisärahoitusta. Sipilä katsoi, että hän ei saanut riittävää aikaa vastata haastattelupyyntöön, ja katsoi saamansa vihaisen kansalaispalautteen johtuneen tästä.