Pääkaupunkiseudulla paljastunut kuntienvälinen ”kartelli” eli sopimus lastentarhanopettajien palkoista saa tuomion tunnetuilta ekonomisteilta. ”Herrasmiessopimuksessa” on vaikea nähdä mitään herrasmiesmäistä, ekonomistit katsovat.

Yle kertoi maanantaina, että Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat sopineet keskenään, että lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla. Toisin sanoen mikään kunnista ei nosta lastentarhaopettajan tehtäväkohtaista palkkaa houkutellakseen päteviä hakijoita avoinna oleviin tehtäviin.

– Meillä on pääkaupunkiseututasoinen herrasmiessopimus, että ei lähdettäisi kilpailemaan palkoilla, vahvistaa Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila Ylelle.

Helsinki on kiistänyt väitteen sopimuksesta ja myös Espoon virkamiesjohto on vetänyt sanojaan takaisin. Lue päivitetty juttu tämän linkin takaa.

Twitterissä aktiiviset ekonomistit olivat tyrmistyneitä uutisesta.

– Pöyristyttävä palkkakartelli! Onko yllätys, että osa opiskelee vielä muille aloille. Nyt huutava pula tekijöistä. Osaajia pitää houkutella, myös palkoilla. Hävytöntä, kummastelee asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– On vaikea nähdä tässä palkkakartellissa mitään herrasmiesmäistä, Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa.

Hypon Brotherus toivoo, että hänen kotikaupunkinsa Helsinki ”irtisanoutuu julkisesti tällaisesta epäherrasmiesmäisestä kartellista”.

– Pätevät lastentarhanopettajat yksi Suomen suurista vahvuuksista. Ei romuteta tätä tyhmyyksillä.

Samoilla linjoilla on taloustieteilijä, kansanedustaja Juhana Vartiainen, jonka mukaan palkkakartelli on purettava.

Ylen mukaan lastentarhanopettajien kuukausipalkat ovat kenties ”kartellin” seurauksena jääneet kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa 2300 euron tietämille. Työ- ja virkaehtosopimuksen mukainen minimipalkka on 2 304,88 euroa. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla on pula pätevistä lastentarhanopettajista.

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan pääkaupunkiseudun kuntien sopimus rikkoo palkkausjärjestelmää räikeästi.

– Jos sovitaan, että palkoilla ei kilpailla, koko palkkausjärjestelmä menettää merkityksensä, sanoo varhaiskasvatuksesta vastaava työmarkkina-asiamies Timo Mäki Ylelle.

– Kutsun tätä kärjistäen palkkakartelliksi. Tämä on erittäin kummallinen, huolestuttava ja varhaiskasvatuksen laadun näkökulmasta todella haitallinen tilanne.

Juttua päivitetty Helsingin kaupungin kannanotoilla noin klo 11.