Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) ihmettelee Puheenvuoron blogissaan Suomen työmarkkinoiden rakennetta. Hänen mukaansa ihmiset jakautuvat Suomessa työttömiin ja täystyöllisiin, kun muualla asia on toisin.

–Onnistuneissa yhteiskunnissa on rakennemuutoksen aikanakin onnistuttu pitämään ihmiset mukana yhteiskunnan rakentamisessa. Ruotsissa jopa maahanmuuttajien työllisyysaste on korkeampi kuin Suomessa keskimääräinen työllisyysaste. Suomessa sen sijaan ihmiset polarisoituvat työttömiin ja täystyöllisiin, hän kirjoittaa.

Jaskari viittaa tietoon, jonka mukaan Suomessa helmikuussa yli 100 000 työpaikkaa etsi tekijää. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi työllisyyskatsauksessaan viime viikolla, että TE-toimistoissa oli helmikuussa avoinna 109 900 työpaikkaa.

Myöhemmin työttömyyslukuja on ihmetelty. Lue tarkemmin: ”100 000 vapaata työpaikkaa”: Ministerin ja kansanedustajan luku johtaa harhaan

–Meillä on pitkästä aikaa positiivinen rakennemuutos työllisyydessä. Tällä hetkellä esimerkiksi Uudessakaupungissa rakennetaan väliaikaisia parakkikoteja uusille työntekijöille. Moni näistä työntekijöistä tulee muista maista, koska Suomen työmarkkinat eivät toimi. Samanaikaisesti Suomessa on yli 300 000 työtöntä, Jaskari huomauttaa.

Hän myöntää, että varmasti moni avoimista työpaikoista on osa-aikainen, jolloin monen työttömän ei kannata nykyisen työttömyysturvan mallilla ottaa työpaikkaa vastaan, etenkään, jos työpaikka on toisella paikkakunnalla kuin koti. Samalla Jaskari kuitenkin huomauttaa, että kieltäytyminen työstä on myös heijastus nyky-yhteiskunnasta.

–Työn arvostus sinällään on vähentynyt. Työtä ei kenties enää nähdä reittinä muuhun työelämään, parempaan palkkaan ja muuttamista uudelle paikkakunnalle uutena seikkailuna. Mutta eihän asia näin voi olla, että meillä on yli 100 000 työpaikkaa ilman tekijää.

"Ei ehkä vielä ole syy kalleimpien kuohujuomien poksautteluun"

Jaskarin mukaan Suomessa on saatava työmarkkinoiden ”neliraajajarrutus” poistumaan yhteiskunnasta.

–Mikäli me emme kykene nyt todella radikaaleihin uudistuksiin, yhä suurempi osa Suomessa asuvista ihmistä jää pysyvästi yhteiskunnan ulkopuolelle. Mielestäni meidän on nyt pakko lopultakin uudistaa työttömyys- ja sosiaaliturva ja antaa yrittäjille mahdollisuus työllistää. Samalla on kannustettava ihmisiä muuttamaan työn perässä tai liikkumaan joustavasti työn ja kodin välillä ottaen huomioon myös etätyön mahdollisuus, hän sanoo.

–Kysymys on nyt tietysti siitä, mitkä olisivat lopultakin riittävän tehokkaat keinot? Nyt ei enää pikku viilaaminen riitä. Asunnot on saatava sinne, missä on työpaikkoja. Liikenne on saatava sujuvaksi. Samoin olen entistäkin voimakkaammin perustilin kannalla, joka automaattisesti yhdistää työn, yrittämisen ja sosiaaliturvan. Kun palkkatulot osa-aikatyössä eivät riitä perustoimeentuloon, sosiaaliturva tulee automaattisesti apuun, Jaskari jatkaa.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa kaikkiaan 332 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 9,2 prosenttia.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen löytää tilastoista yhden positiivisen asian: pitkäaikaistyöttömien määrä laski.

–Pitkäaikaistyöttömien lukumäärään vaikuttaa kaksi tekijää: virta pitkäaikaistyöttömyyteen ja sieltä pois. Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen voi siten johtua siitä, että yhä harvempi työtön päätyy pitkäaikaistyöttömäksi. Toinen mahdollinen syy on, että yhä useampi pitkäaikaistyötön työllistyy tai päätyy muista syistä pois pitkäaikaistyöttömyydestä, hän kommentoi blogissaan.

Samalla Kärkkäinen huomauttaa, että pitkäaikaistyöttömiä on edelleen lähes 120 000 henkilöä ja suurin osa pitkäaikaistyöttömyydestä poistuvista päätyy muualle kuin avoimille työmarkkinoille.

–Pitkäaikaistyöttömyyden trendimuutos ei ehkä vielä ole syy kalleimpien kuohujuomien poksautteluun. Pitkäaikaistyöttömyyteen päätyvien virran hidastuminen mielestäni oikeuttaa silti vähintäänkin kahvikuppien kilistelyyn samalla kun pohditaan uusia keinoja, joilla nykyisten pitkäaikaistyöttömien työllistymistä voitaisiin edistää, hän sanoo.