Kunta-alan työntekijöiden kattava ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee aiheuttamaan heikennyksiä julkisissa palveluissa, arvioi KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas Uudelle Suomelle.

Työtaistelu aiheuttaa heikennyksiä esimerkiksi terveydenhuollossa ja sairaaloissa, hoito- ja huoltolaitoksissa, päiväkodeissa ja myös yksiköiden päivittäisissä peruspalveluissa kuten ruokahuollossa.

Superin, Tehyn, JHL:n ja JUKO:n työntekijät sanovat tiistaista lähtien kaikille ylitöille ja vuoronvaihdoille ”ei kiitos”, elleivät tiistaina kokeiltavat uudet neuvottelut tuota heti tulosta. JUKO:n ilmoitettua mukaan lähdöstä työtaistelutoimen piirissä on jo yli 180 000 kuntatyöntekijää.

Se, kuinka nopeasti henkilöstövaje iskee, riippuu kuntatyönantajan työvoima- ja resurssitilanteesta sekä käytännöistä. Ensisijaisesti syntyvää vajetta katetaan antamalla osa-aikaisille lisätöitä ja työllistämällä järjestäytymättömiä.

– Jos on resurssipankin tai -sijaispankin kaltaisia järjestelyitä, niin silloin pärjätään varmasti ainakin hetken aikaa. Ensisijaisesti käytetään tietysti niin sanottua uutta työvoimaa paikkaamaan sairastuneita ja pitkittyneitä työvuoroja, Nybondas-Kangas sanoo Uudelle Suomelle.

Pitkittyessään tilanne aiheuttaa ongelmia kaikille julkisille toimijoille, mutta pikaisesti hankalia tilanteita on luvassa, jos paikkaavaa työvoimaa ei ole valmiiksi tiedossa.

– Jos on jo valmiiksi työvoimapulaa niin sen nopeamminhan tämä vaikuttaa.

Liitot ovat sitoutuneet siihen, että henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet esimerkiksi terveydenhuoltoalalla hoidetaan vaikka ylitöinä, jos tarpeen. Myös muissa kunnallisissa palveluissa työt alkavat pikkuhiljaa kasaantua ja ruuhkautua, ja tähän myös asiakkaan on syytä varautua.

– Helsingin julkisessa liikenteessä ratikkavuoro voi pidentyä. Ruokahuolto vanhainkodeissa, päiväkodeissa, sairaaloissa sakkaantuu. Ja selvää on, että voi alkaa olla henkilöstöpulaa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa pikkuhiljaa, Nybondas-Kangas listaa esimerkkejä.

– Lähihoitajat ovat aika tehokkaasti ylityökiellossa nyt ja myös sairaanhoitajat Tehyn kautta.

Nybondas-Kangas kehottaa palveluiden käyttäjiä seuraamaan tilannetta palveluntarjoajien verkkosivuilta. Siihen kannattaa varautua, että esimerkiksi terveydenhuollossa ”joku ei-kiireellinen käynti voi peruuntua”.

– Kyllä pidemmän päälle hoitajaresursseja täytyy suunnata uudelleen ja asiakaskäyntejä voi peruuntua. Viikko pari niin tämä alkaa purra.

Kuntatyönantajien ja työntekijäliittojen kiistassa on kyse työntekijöiden vaatimasta lomarahaleikkauksen kompensaatiosta, joka olisi kahdelle vuodelle 300 miljoonaa euroa.

Onko KT:n vastaus vaatimukseen periaatteellinen ”ei” vai onko KT valmis tulemaan jollain summalla työntekijöitä vastaan?

– Vastauksemme on tähän asti ollut koko ajan, että meillä ei ole tiedossa, että tätä olisi kukaan rahoittamassa. Pidämme kiinni kilpailukykysopimuksesta. Ei meillä ole tarjota ratkaisua tähän rahoitukseen, Nybondas-Kangas sanoo.

Nybondas-Kankaan mukaan ylitöiden tekeminen on kunta-alalla ja etenkin terveydenhuollossa melko tavanomaista.

– Kyllä se ihan normaalia toimintaa on, että ei kaikilta osin pärjätä sillä säännöllisellä työajalla.

Lue myös:

Ylityökieltojen taustalla kova vääntö lomarahoista – ”Jos mitään ei olisi tehtävissä, neuvottelut katkeaisivat”

Ylityökielto laajenee – JUKO väläyttää lakkovaroitusta

Ylityökielto päällä, pian yli 180 000 työntekijää mukana: ”Ala pyörii henkilökunnan joustolla – nyt se loppuu”