Tänä vuonna Euroopan markkinoille tulleesta Model 3-mallista odotettiin sähköautonvalmistaja Teslan sateentekijää. Toimitusjohtaja Elon Musk aikoi Model 3:n voimin valloittaa keskiluokan sydämet myös vanhalla mantereella.

Model 3:n oli määrä tarjota Tesla-brändin parhaita puolia keskivertohintaan: Ajamisen nautintoa yhdistettynä sähköauton suoritustehoihin.

Alku luistikin hyvin. Esimerkiksi Norjassa kansa rohmusi Model 3:a tuhansien autojen kuukausitahtiin.

Nyt näyttää siltä, että herkkupalasta uhkaa tulla pannukakku. Monet asiakkaat eri puolilla maailmaa ovat havahtuneet Model 3:n laatuongelmiin.

Myös Suomessa kertomukset auton pikavauhtia rapistuvasta maalipinnasta saavat koko ajan enemmän katetta.

Jo yli 20 asiakasta on raportoinut autojensa laatuongelmista.

Puutelistat ovat pitkiä. Niiden mukaan Model 3:n maalipinta naarmuuntuu herkästi, ohuen maalikerroksen alta kuultaa paikoin pohjamaali ja joissakin kohdissa maalipintaa ei ole lainkaan.

Kahden auton kohdalla asia on varmistettu virallisen tavarantarkastajan lausunnolla: Hän ei sanojensa mukaan ole pitkällä urallaan koskaan kohdannut vastaavia laatuongelmia.

Kun vikakirjo on näin laaja ja ongelmat akuutteja, voiko enää puhua yksittäisistä laiminlyönneistä, niistä kuuluisista maanantai-autoista? Vai onko Teslan tuotantoprosesseissa perustavanlaatuisempia ongelmia?

Tesla valmistaa Model 3:a Fremontin tehtaallaan Kaliforniassa. Vuoden 2014 jälkeen tehtaalla on sattunut poikkeuksellisen monta tulipaloa, kaikkiaan neljä, uutiskanava CNBC kertoo.

Tulipaloista jokainen on syttynyt tehtaan maalaamossa. Eri lähteiden mukaan maalaamossa laiminlyötiin riittävä ilmanvaihto, työtilojen ylläpito ja siisteys.

Sammutus-sprinklereiden suuttimien päälle kertyi useiden senttien paksuisen maalikerros, uutiskanava kuvailee. Myöhemmin olosuhteita on kohennettu.

Huhtikuussa 2018 tuhoisa tulipalo tärveli nimenomaan Model 3:n maalaamoalueen käytännössä kokonaan. Samassa rytäkässä tuhoutui kaksi miljoonan dollarin arvoista maalausrobottia.

Model 3:n maalausprosessin kannalta kyse oli olennaisista laitteista. Toinen maalausroboteista vastasi Model 3:n korin ulko-, toinen sisäpinnan pohjamaalauksista.

Palossa tuhoutuneet robotit purettiin häthätää pois. Uutistoimisto CNBC:n mukaan kahteen eri maalaustehtävään erikoistuneen robotin tilalle kehitettiin maalausrobotti, joka vastaa sekä korin ulko- että sisäpinnan pohjamaalauksesta.

Vaikka tulipalo keskeytti työt ajoneuvojen kokoonpanolinjalla, niitä jatkettiin myöhemmin keskeytyksettä myös maalaamossa tapahtuneiden korjaustöiden aikana. Tehtaan johto ja toimitusjohtaja Elon Musk kehottivat korjaamaan tuotantoalueen töitä keskeyttämättä.

Jotkin komponentit tarkistettiin tulipalon jäljiltä silmämääräisesti ja palautettiin sen jälkeen takaisin tuotantolinjalle. Tällaisia olivat muun muassa auton B-pilarit ja erilaiset korin osat. Teslan mukaan tuotantoon ei otettu tulipalon vaurioittamia osia.

Myöhemmin toukokuussa tehtaalla oli seisakki, joka todennäköisesti liittyi palovaurioiden korjauksiin.

Teslan kannalta tulipalo osui pahimpaan mahdolliseen saumaan. Yhtiö oli keskellä Elon Muskin ”tuotanto-helvetiksi” kutsumaa vaihetta, jossa Model 3:n tuotantoa pyrittiin kaikin keinoin nostamaan tuotantotavoitteiden edellyttämälle tasolle.

Ainakin kaksi Teslan työntekijää kertoi tuolloin luottamuksellisesti, että tuotantotavoitteet asetettiin paloturvallisuuden ja ympäristöarvojen edelle.

He viittasivat maalipinnan tukkimien sprinklereiden ohella myös maalaamon ilmastointilaitteiden suodattimiin, jotka olivat niin ikään silmin nähden tukkeutuneet.

Toimitusjohtaja Musk myönsi noihin aikoihin vastahakoisesti, että maalaamo on eräs tuotantoprosessin haavoittuvimpia osia. Hänen mukaansa se uhkasi Model 3:n massatuotantoa.