Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoo, että kaivoslain uudistamissa koskevassa kansalaisaloitteessa on yhtymäkohtia Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaan.

Kaivoslain uudistamista koskeva kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta ja menee siten eduskunnan käsiteltäväksi.

LUE MYÖS: Professori: ”Kaivoslaista tuli syntipukki – kaivostoiminnan hyväksyttävyys kriisiytyi”

”Se on eduskunnan käsissä. Siellä on monia yhtymäkohtia hallitusohjelmaan kirjattuihin asioihin. Niistä voi pari nostaa esille”, Kulmuni sanoo ja jatkaa:

”Meillä on tarpeen tehdä selvitys siitä, millainen kaivosvero voisi olla. Sitä ei ole Suomessa lainsäädäntötasolla valmisteltu tai mietitty toistaiseksi. Ensiksi pitää selvittää asia. Itse ajattelen, että toteuttamiskelpoinen olisi sellainen malli, jossa kaivosvero tulisi kaivospaikkakuntaan. Se on oikeus ja kohtuus, että sinne jää paitsi haitat myös hyödyt.”

Toinen asiaa liittyy Kulmunin mukaan ympäristövakuusrahastoihin, jotka hänen mielestään ovat liian pienellä ja maltillisella tasolla.

LUE MYÖS: Vihreät ällistyivät kaivoslain yksityiskohdasta: Suomalaiset maksavat tästä veroa, ulkomaiset eivät

”Ei voi olla niin, että kaivoksen mennessä pahimmillaan konkurssiin veronmaksajille jää laskua maksettavaksi. Siksi ympäristövakuusrahastojen tasoja täytyy tarkastella ylöspäin. Nämä kaksi asiaa tulevat suoraan hallitusohjelmasta. Ne ovat tärkeitä kysymyksiä ja osin vastaavat kaivoslakialoitteessa olleisiin kysymyksiin”, Kulmuni sanoo.

Kulmuni ei lupaa, että molemmissa tapauksissa saataisiin päätös aikaan vielä tällä hallituskaudella.

”Ympäristövakuusrahastoasioissa päästään nopeammin liikkeelle, mutta kaivosvero vaatii enemmän aikaa, koska vaatii selvittämistä.”

”Toivottavasti mahdollisimman pitkälle päästään.”

LUE MYÖS: ”Ei voi olla niin, että Suomen maaperän rikkaudet ovat kenen tahansa käytettävissä” – 2 kokoomuslaista haluaa uusia kaivoslain