Koronavirustartunnat ovat Suomessa keskittyneet Uudellemaalle, jossa on todettu yli 500 laboratoriovarmistettua tartuntaa. Myös hallitus aikoo kohdistuu liikkumisen rajoituksia Uudellemaalle, jonka eristämiseen on etsitty kiivaasti keinoja lainsäädännöstä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi tiistaina, että sen alueella on todettu kaikkiaan 512 koronavirustartuntaa.

HUS listaa verkkosivuillaan alueellaan todettuja tartuntoja näytteen valmistumispäivän mukaan. Tartuntamäärän kasvu on kiihtynyt HUSin alueella viime päivinä. Kun uusia tartuntoja havaittiin 19.3. valmistuneissa näytteissä 30 tapausta ja 20.3. valmistuneissa näytteissä 53 tapausta, on niitä sittemmin havaittu 71, 60 ja 74 tapausta päivässä.

Kaikkiaan Suomessa on todettu varmistettuja tartuntoja hieman vajaat 800, joten enemmistö kaikista tartunnoista on Uudellamaalla.

”Uusimaa on nyt sellainen viruksen keskittymä”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Ylellä.

Hänen mukaansa kaikki eduskuntapuolueet ovat yleisellä tasolla valmiita uusiin rajoitustoimiin, joista hallitus aloitti neuvottelut tiistaina kello 16. Hallitus aikoo tiedottaa ylimääräisen valtioneuvoston istunnon jälkeen, alustavasti kello 21.30, ”uusista hallituksen toimenpiteistä koronavirustilanteessa”.

Kurvisen mukaan tässä vaiheessa ”pöydällä ovat” kahviloiden, ravintoloiden ja yökerhojen sulkeminen kuitenkin niin, että ruoan ulosmyynti mahdollisesti sallittaisiin, sekä Uuttamaata koskevat liikkumisen rajoitukset.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi aiemmin tänään, että hallitus aikoo sulkea ravintolat ja valmistelee Uudenmaan eristystä. Eristämiselle on Marinin mukaan vahvat perusteet ja tarve, mutta lainsäädännöllisesti liike on ”monen lukon takana”. LUE LISÄÄ:

Antti Kurvisella oli selvä viesti suomalaisille niin Uudellamaalla kuin sen ulkopuolellakin.

”Älkää liikkuko turhaan, älkää matkusteltu turhaan”, Kurvinen vetosi.

”Nyt ei ole mökin kevätsiivouksen aikana, nyt ei ole laskettelureissun aika.”