Kokoomuksen Dennis Pasterstein tyrmää vihreiden Antero Vartian ehdotuksen pysäköintivirhemaksun tuplaamisesta. Pasterstein kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että aloite muistuttaa jälleen, ettei autoilijan pidä erehtyä luulemaan vihreitä puolueekseen.

–Ihan sama, ajeleeko autolla töihin, markettiin, sienimetsään vai kuljettaako sillä lapsia tarhaan – vihreät tahtovat rangaista. Vartian lakiesitys ei ole ollenkaan pahimmasta päästä, mutta tarpeeton se on, hän kirjoittaa.

Vartia jätti perjantaina eduskunnalle lakialoitteen, jolla muutettaisiin pysäköintivirhemaksua siten, että liikennettä vaarantavasta virheellisestä pysäköinnistä määrättäisiin sakko kaksinkertaisena. Nykyään pysäköintivirhemaksu on 20–80 euroa.

Ylikomisariotaustaisen Pastersteinin mielestä nykykäytäntö on jo kyllin tehokas.

–Jos auto on pysäköity vaarallisesti, se hinataan pois, mikä poistaa vaaran, ja lisäksi perästä seuraa lasku, joka tuntuu varmasti riittävästi. En missään nimessä halua puolustella väärinpysäköintiä enkä varsinkaan vaarallista sellaista. Jatkuvan sanktioista puhumisen sijaan haluaisin kuitenkin kiinnittää huomiota väärinpysäköinnin syihin.

Pasterstein on myös Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ja kuuluu Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakuntaan. Hänen mukaansa suurin osa autoilijoista pysäköi väärin vain silloin, jos sallittuja paikkoja ei ole tarjolla.

–Osalla vihreistä on selkeä tavoite vähentää asukaspysäköintipaikkoja, joita varsinkin Helsingin kivikaupungin alueella on vain rajattu määrä. Autoilu varmasti muuttuu tulevaisuudessa ja autojen määrä vähenee, mutta asukaspysäköintipaikkoja ei voi vähentää ennen sitä. Muussa tapauksessa kantakaupungin autoilevat asukkaat päätyvät pyörimään korttelien ympäri parkkipaikkoja etsimässä.

Pastersteinin mielestä vähentämisen sijaan pitäisi selvittää löytyykö esimerkiksi kaupungin laitosten pihoilta asukasparkkipaikkoja virka-ajan ulkopuolella.

Lue myös:

Pysäköintivirheestä jopa 120 euron sakko? Poliitikko haluaa vaarantamislisän