Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma neuvoo erityisesti varomaan lavastettuja pelastusoperaatioita. Hän nosti asian esiin Porin Suomi-Areenassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorinakin toiminut Lauerma huomautti torstaina järjestetyssä paneelissa, että huijarit iskevät usein tilanteissa, joissa ihminen on kriisiytynyt tavalla tai toisella esimerkiksi keski-iän kriisin tai sairastumisen takia. Hänen mukaansa ihminen on tietyissä aikaikkunoissa hyvin haavoittuvassa tilassa kohdatessaan jonkinlaisen osattomuuden kokemuksen.

–Huijatuksi tulleita ihmisiä on kaikenlaisia. Joukossa on hyvin kokeneita kehäkettuja ja yhteiskunnan huipulta löytyviä vaikuttajia, Lauerma sanoi Porissa.

Lauerma huomauttaa, että uhrien kritisoiminen ja saattaminen naurunalaiseksi ei palvele ketään.

–Meidän täytyisi saada näkyväksi se, että kaikkia voi huijata joskus ja yhteiskunta perustuu siihen, että kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.

Lauerman mukaan huijauskeinoja on paljon ja asian tekee haastavaksi se, että huijaukset muuttavat muotoaan koko ajan. Uusia huijaustapoja tulee jatkuvasti. Lauerma varoittaakin nyt erityisestä huijausoperaatiosta.

–Yksi sellainen, mitä on erityisesti syytä neuvoa varomaan, on se, että joskus tehdään lavastettuja pelastusoperaatioita.

Lauerman mukaan ihminen tai tämän läheinen saatetaan ahdinkoon tai vaaraan, jonka huijarijoukkio on aiheuttanut. Sen jälkeen saapuu ”pelastaja”.

–Se kiitollisuuden tunne on niin voimakas sitouttaja, että siitä voi lähteä sitten iso vyöry.

Lauerman mukaan oikeaa psykopaattia tai sosiopaattia ei helposti tunnista. Heillä on oma ”ekologinen lokeronsa”. Hänen mukaansa huijauksen jälkeenkin voi olla tilanne, että on liian noloa myöntää tulleensa huijatuksi.

Lauerman mukaan usein sanotaan, että rakkaus on hulluutta, mutta aivan näin ei ole.

–Biokemiallisesti se muistuttaa kuitenkin enemmän pakko-oireista häiriötä ja sen kesto on noin puoli vuotta. Sen jälkeen se yleensä muuttuu joksikin muuksi, ystävyydeksi tai syvenee omalla tavallaan, Lauerma sanoi ja huvitti yleisöä Porissa.