Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen varoittaa tutkimuksen tasosta Suomessa. Hän sanoo suomalaisen tutkimuksen olevan putoamassa huipulta sarjatasolle ja syyttää suoraan Juha Sipilän (kesk.) hallitusta.

–Pärjätäkseen kilpailussa lahjakkaimmat tutkijamme joutuvat jo nyt hakeutumaan töihin ulkomaisiin tutkimuslaitoksiin, eivätkä kotimaan tutkimuslaitokset kykene vähäisen perusrahoituksen takia rekrytoimaan ulkomaisia huippuja tilalle, Lehtonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Hän huomauttaa, että Sipilän hallitus on parin edellisen hallituksen tapaan leikannut yliopistojen rahoitusta.

–Tutkimuksen rahoitusta on myös uudelleen kohdennettu niin, että siitä entistä suurempi osa riippuu siitä, mitä poliittinen päättäjä kulloinkin pitää mielenkiintoisena. Suomalaisen päättäjän kannalta kiinnostavat asiat eivät taas välttämättä ole niitä aiheita, joita kansainvälinen tiedeyhteisö pitää tärkeänä, Lehtonen sanoo.

Myös muun muassa talousnobelisti Bengt Holmström on arvostellut Suomen koulutusleikkauksia. Hän sanoi viimeksi muutama viikko sitten olevansa huolissaan siitä, että korkeasti koulutettujen osuus ikäluokasta on pienentynyt Suomessa jatkuvasti sitten 1980-luvun alun.

Koulutusleikkauksiin on puuttunut myös Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, Turun yliopiston apulaisprofessori Maija S. Peltola, joka korostaa, että huipulle pääsyyn on myös luotava puitteet.

–Yliopistoissa on uskomattoman hienoa porukkaa, joka pystyy tekemään nykyisilläkin resursseilla loistavaa tulosta, entä jos meille annettaisiin mahdollisuus keskittyä siihen, mitä osaamme parhaiten? Miten korkealle voisimme päästä, hän on kysynyt.

Lue lisää:

Nobelisti järkyttyi Suomen koulutuksen häpeäpilkusta: ”Totaalisen edesvastuutonta”

Tutkijan kova ulostulo rahoituksesta: ”Onko Suomella varaa tähän?”

Juha Sipilän käytös tyrmistyttää – ”Nerot karkotetaan Suomesta”

Professorilta terveiset Juha Sipilälle: ”Itkin aamulenkillä”