Suomen tutkijayhteisöä kummastuttaa Jyväskylän yliopiston päätös poistaa kanavistaan linkki oman tutkijansa analyysiin pääministeri Juha Sipilän tv-puheesta.

Historian ja etnologian laitoksen tutkijatohtori Jouni Tilli kuvaa Politiikasta.fi-sivuston analyysissään Sipilän puhetta rakenteeltaan tyypilliseksi raamatukselliseksi ”pelastuskertomukseksi”. Tilli, uskonnon ja politiikan suhteen sekä uskonnollisen retoriikan tutkija, käy läpi Sipilän tv-puheen yhtäläisyyksiä pelastuskertomusten kanssa.

– Keskeinen osa pelastuskertomusta on pelastaja. Sipilä pyrkiikin nokkelan vaivihkaa luomaan itsestään kuvaa sekä pelastajana että uhrina! Pääministeri on johtaja, joka ministerikollegoidensa kanssa on tekemässä ratkaisuja, jotka pelastavat kansakunnan mutta joiden äärellä hän joutuu suorastaan riutumaan, Tilli kirjoittaa.

– Pilke silmäkulmassa voitaneen yhteenvetona todeta, että pääministeri Juha Sipilän televisiopuhe on kuin stereotyyppinen luterilaisen papin saarna: esitystapa on asiallinen, suorastaan puisevahko, ja syntiosa on melkoisen pitkä armo-osaan verrattuna.

Yliopisto julkaisi linkin tekstiin sosiaalisen median sivustoillaan, mutta poisti sen myöhemmin. Tutkijayhteisö älähti Facebookissa ja blogeissa.

Yliopiston perustelukaan ei tyydytä kaikkia.

– Poistimme itse julkaisemamme linkin, koska linjamme mukaan kanavissamme ei oteta poliittisesti kantaa. Oma arviointivirhe, Jyväskylän yliopisto kommentoi Twitterissä Politiikasta.fi-sivuston kysyessä asiasta.

Muun muassa yliopiston professori Mika Ojakangas huomautti Facebook-sivullaan Tillin saaneen ”pari vuotta sitten saman yliopiston väitöskirjapalkinnon väitöskirjalla, jossa analysoidaan uskonnollis-poliittista retoriikkaa ja joka näin ollen, ainakin yllä olevan selityksen näkökulmasta, sisälsi uskontoa ja politiikkaa”. Tutkija Tilli puolestaan kyselee Helsingin Sanomien mukaan yliopistolta, missä kohtaa hän otti poliittisesti kantaa retorisessa analyysissään, ja ihmettelee politiikan tutkimuksen tulevaisuudennäkymiä.

Yliopistosta kommentoidaan Helsingin Sanomille, että kukaan ulkopuolinen taho ei ole ollut yliopistoon yhteydessä tekstistä.

Twitterissä yliopiston löylytys jatkui. Alla esimerkkejä.