Hongkong

Hongkongissa jatkuneet mielenosoitukset keskittyivät viikonlopun aikana Kowloonin niemimaan itäpuolella sijaitsevalle Hong Kong Polytechnic Universityn kampukselle. Mielenosoittajat valtasivat kampuksen viime viikolla. Poliisi yritti viikonlopun ajan saada mielenosoittajia poistumaan voimakeinoin kampukselta, mutta mielenosoittajat vastasivat poliisin aikeisiin muun muassa sytyttämällä tulipaloja. Yhtä poliisia ammuttiin jousipyssyllä.

Mielenosoittajat myös heittelivät polttopulloja sekä sytyttivät ainakin yhden poliisin käyttämän ajoneuvon tuleen. Hongkongin poliisi kehotti turvallisuuteen vedoten kaikkia ulkopuolisia, kuten toimittajia ja lääkäreitä poistumaan kampukselta sunnuntaina illalla kymmeneltä paikallista aikaa. Kampuksen valtaus jatkuu maanantaina, eikä poliisi pääse kampusalueelle sinne rakennettujen kulkuesteiden takia.

LUE MYÖS:

Hongkongin poliisin mukaan se on pidättänyt jotain kymmeniä ihmisiä kampuksen liepeillä ja yli sata sen ulkopuolella. Poliisi uskoo kampuksella olevan edelleen joitain satoja ihmisiä.

Kaikki Hongkonging yliopistot ovat keskeyttäneet opetuksen ja peruneet loppuvuoden koetilaisuudet. Myös henkilökuntaa on kehotettu poistumaan. Edes vallatun Polytechnic Universityn presidentti ei päässyt kampukselle sunnuntaina.

Mielenosoittajat ovat keskiviikosta tukkineet toisen kahdesta tärkeimmästä Hongkongin sataman ali kulkevista liikennöintitunnelista, mikä aiheuttaa kaaosta ja myöhästymisiä liikenteeseen. Vallattu Polytechnic University sijaitsee liikenteen tärkeässä solmukohdassa, sillä kampus on yhteydessä sekä vallattuun tunneliin että Manner-Kiinaan vievän rautatien lähtöasemaan.

Muualla Hongkongissa nähtiin mielenosoitusten rauhallisin viikonloppu joihinkin viikkoihin, kun mielenosoitukset keskittyivät vallatulle kampukselle. Mielenosoittajat valtasivat myös muiden hongkongilaisten yliopistojen kampuksia viime viikolla, mutta hylkäsivät asemansa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vapaaehtoiset ja Kiinan kansanarmeijan joukot siivosivat lauantaina mielenosoittajien rakentamia kulkuesteitä.

Hongkongissa osoitetaan kuudetta kuukautta mieltä Hongkongin ja Manner-Kiinan hallintoja vastaan.

LUE MYÖS: