Chicagon yliopiston politiikan professori John J. Mearsheimer sanoo, että Ukrainan kriisin syypäitä ovat länsimaat eikä Venäjä.

-Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset liittolaiset ovat suurimmassa vastuussa kriisistä. Suurin yksittäinen syy on Naton laajentuminen, joka on on ollut keskeinen siinä strategiassa, jossa myös Ukrainaa on yritetty integroida länteen, Mearsheimer kirjoittaa Foreign Affairs –lehdessä.

Hän muistuttaa, että Venäjä on vastustanut Naton laajentumista 1990-luvun puolivälistä lähtien.

-Viime vuosina Venäjä on tehnyt hyvin selväksi, että se ei siedä sille strategisesti tärkeiden naapurimaiden muuttumista länsimaisiksi linnoituksiksi.

Mearsheimerin mukaan Ukrainan kriisiin onkin olemassa vain yksi ratkaisu: Ukrainasta pitää tehdä neutraali puskuri Naton ja Venäjän väliin.

-Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten on luovuttava suunnitelmistaan Ukrainan länsimaistamisesta. Sen sijaan Ukrainalle on annettava samanlainen asema kuin Itävallalla oli kylmän sodan aikana. Ukraina merkitsee Vladimir Putinille niin paljon, että siellä ei yksinkertaisesti voi olla Venäjän vastaista ja Nato-myönteistä hallitusta, hän sanoo.