Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio arvioi blogissaan kohun keskelle nousseen freelancer-toimittajan Jari Hanskan tapaa työskennellä. Hanskan Ylelle tekemät Porttikielto Poriin -videot ovat herättäneet keskustelua julkisuudessa. Mustakallio lähestyy aihetta yllättävästä tulokulmasta:

- Porttikielto Poriin -videot eivät ole journalismia laisinkaan, hän väittää.

Hanskan ja Susanna Kuparisen dokumenttisarjasta nousi kohu, kun Hanska kertoi näkökulmakirjoituksessaan, että Ylellä harkittiin yhden dokumentin julkaisemisen peruuttamista OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen otettua yhteyttä Yleen. Yle vastasi väitteeseen toteamalla, ettei dokumentin julkaisua ole missään vaiheessa asetettu kyseenalaiseksi.

Hanska myös väittää näkökulmatekstissään, että toimittajien työhön puututaan Suomessa. Mustakallion mielestä itse videoiden katsominen kuitekin paljastaa, että ”Hanskan sympaattinen tilitys saa yllättäen aivan uusia sävyjä”.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän tyylinä on vaatia haastateltavilta väkisin kommentteja. Esimerkiksi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen lupaa Hanskalle haastattelun ruokailunsa jälkeen, mutta toimittaja alkaa esittää kysymyksiä heti.

- Liikanen ja muu seurue alkavat hermostua. Kuvausryhmä ei poistu paikalta, vaikka heiltä sitä pyydetään. Hanska jatkaa kysymystensä lukemista ääneen. Lopulta, toistuneiden pyyntöjen jälkeen, Hanska poistuu, mutta kuvaaja jää paikalle ja antaa kameran käydä. Tämä on siis sitä ”toimittajien työhön puuttumista”, josta Hanska kirjoituksessaan valitti, Mustakallio kirjoittaa.

- Tässä valossa vaikuttaa siltä, että Hanskan mielestä haastateltavan on keskeytettävä se, mitä on tekemässä ja pidettävä tiedotustilaisuus, jos toimittaja näin haluaa. Muu – kuten toive lounastaa ja palaveerata rauhassa – on toimittajien työhön puuttumista, hän jatkaa.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän metori on toistaa samoja kysymyksiä niin kauan, että haastateltava turhautuu, hermostuu ja poistuu paikalta.

- Näin ”haastateltavat” saadaan näyttämään hölmöiltä. Sopiva leikkaus korostaa vaikutelmaa, Mustakallio kirjoittaa.

Mustakallion mielestä kuvausryhmän haastattelut eivät ole journalismia vaan performansseja, joiden tarkoituksena on saada aikaan reaktioita.

- Taiteellisilla akteilla on pyritty aina herättämään ihmisten kiinnostus ja synnyttämään ajatuksia ja keskustelua. Näin on tehty nytkin, ja siinä on onnistuttu. Siitä osoituksena on kaiken muun keskustelun lisäksi tämäkin postaus. Kuvausryhmän huonon käytöksen metodi toimi tähän tarkoitukseen hyvin, Mustakallio arvioi.

Hanska ja Yle ovat ottaneet yhteen julkisesti dokumenttisarjasta. Pressiklubin Janne Zareff kirjoittaa Facebookissa pitävänsä hyvänä sitä, että keskustelu on avointa.

- Talo avaa tässä (vasta vähän tönittynä tosin) myös omia ongelmiaan ja ristiriitojaan suuren yleisön nähtäville, Zareff kirjoittaa.

Päivitys klo 15: Tarkennettu Hanskan olevan freelancer-toimittaja.