Turkki ja Suomi pelaavat jalkapallon MM-karsintaottelun perjantaina Turkin Antalyassa. Karsinnan surkeasti aloittaneelta Suomelta ei paljoa odoteta.

Muutoksia on tosin tullut. Huuhkajien valmentaja on vaihtunut, kun ruotsalainen Hans Backe sai voitottoman vuoden 2016 päätteeksi kenkää ja Markku Kanerva palasi Suomen valmentajaksi.

Kanerva luotsasi Suomea neljässä perättäisessä tappiottomassa EM-karsintaottelussa syksyllä 2015. Hänen opeillaan Suomi puolusti hyvin parempia joukkueita vastaan. Kreikka voitettiin vieraissa ja Pohjois-Irlantia sekä Romaniaakin vastaan tuli tasapeli.

Turkkia vastaan Suomi yrittää palauttaa uskottavuutensa. Onhan voittotili MM-karsinnoissa yhä avaamatta, kun edes Kosovoa ei saatu kaadettua Turussa, vaikka Kosovon joukkue koottiin pikaisesti ennen ottelua.

Vastustaja Turkin ainoa voitto on MM-karsinnoista juuri Kosovosta. Suomea vastaan Turkki onkin pakkovoiton edessä. Tappio heikentäisi Turkin MM-kisamahdollisuuksia merkittävästi.

Turkki ja Suomi ovat kohdanneet 13 kertaa. Suomi on voittanut otteluista kuusi ja Turkki neljä. Kolmesti on pelattu tasan.

Mielenkiintoinen fakta on, että Turkin maaperällä Suomi ei ole koskaan hävinnyt Turkille. Arvokisakarsinnoissa Suomi on pelannut Turkkia vastaan Turkissa kahdesti ja voittanut kummankin ottelun.

Antalyassa 31. lokakuuta 1984 Suomi voitti MM-karsintaottelussa Turkin 2-1. Seuraavana syksynä 1985 Suomi voitti Turkin Tampereella Jallu Rantasen maalilla 1-0.

Tuolloin karsittiin pääsystä Meksikon MM-kisoihin. Jos Suomi olisi voittanut yhden ottelun lisää, olisi Suomi pelannut MM-kisoissa 1986 ja kohdannut alkusarjassa Brasilian sekä Espanjan. Suomen jalkapallohistoria ei olisikaan niin synkeä.

Yksi Suomen historian komeimmista voitoista tuli EM-karsintaottelussa Istanbulissa 14. lokakuuta 1998. Suomi voitti Turkin 3-1. Turkkilaiskatsojien sikailu, kuten kolikoiden heitto suomalaispelaajien päälle, ei auttanut.

Vuoden 1999 kesäkuussa Helsingissä Turkki kosti Suomelle voittamalla 4-2, vaikka Suomi oli johtanut 2-0. Olympiastadionilla turvatoimetkin pettivät. Turkin politiikkaa protestoineet kurdit juoksivat kentälle Kurdistanin lippuineen.

Turkki selviytyi 2000 EM-kisoihin, mutta Suomi ei. Vuoden 2002 MM-kisoissa Turkki voitti peräti pronssia.

Turkki ei ole ollut mukana MM-kisoissa 2002 jälkeen, mutta EM-kisoissa se on ollut tällä vuosituhannella vakiokävijä. 2008 Turkki oli EM-kisoissa peräti välierissä.