EU:n suunnittelemat Venäjä-pakotteet vaikuttavat pääasiassa yksittäisiin venäläisiin yhtiöihin, arvioi FIM-pankin Venäjä-rahastonhoitaja Kuldar Rahuorg. Hänen mukaansa tilanteesta hyötyvät paikalliset pankit.

–Venäjän markkinoilla osalla yhtiöitä on ollut suunnitelmia listata uusia osakkeita lähiaikoina Lontoon pörssiin. Uudet pakotteet tarkoittaisivat sitä, että tätä ei tulisi tapahtumaan, Rahuorg sanoo Uudelle Suomelle.

FIM ei ole Rahuorgin mukaan sijoittanut yrityksiin, joihin nyt suunnitellut Venäjä-pakotteet iskevät.

EU suunnittelee Venäjä-pakotteita, jotka kieltäisivät eurooppalaisia ostamasta venäläisiä osakkeita tai velkakirjoja, kertoi talouslehti Financial Times torstaina.

–Se kielto liittyy todennäköisesti nimenomaan siihen, että ei voi rekisteröidä uutta osaketta tai velkakirjaa, Rahuorg kommentoi.

Uudet Venäjä-pakotteet iskisivät erityisesti venäläiseen öljy-yhtiöön Bashneftiin.

–Bashneft on suunnitellut listautumista Lontooseen. Jos suunnitellut sanktiot tulisivat voimaan, listautuminen ei onnistuisi, Rahuorg sanoo.

Vaikka EU päättäisi rajoittaa kaupankäyntiä myös vanhoilla osakkeilla, ei sillä Rahuorgin mukaan olisi suurta vaikutusta FIM-pankin Venäjä-rahastoon.

–Käytännössä tarkoittaisi minun osaltani sitä, että siirrän kaupankäyntiä paikallisiin pörsseihin.

Suurin osa venäläisistä yhtiöistä ovat listattuna sekä Venäjällä että Lontoossa.

Rahuorgin mukaan Venäjä-pakotteissa on myös välillisiä hyötyjiä, koska venäläisten yhtiöiden on pakko saada rahoitusta projekteihinsa.

–Venäläiset yhtiöt laskivat liikkeelle aiemmin velkakirjoja. Nythän paikalliset pankit hyötyvät tästä. Paikalliset pankit pystyvät antamaan rahoitusta myös isommille yhtiöille ja paremmalla korolla, Rahuorg sanoo.

Rahoituksen hankkiminen on toistaiseksi venäläisyhtiöille helppoa, mutta tilanne voi Rahuorgin mukaan muuttua.

–Jos tämä kriisi pitkittyy, ja ollaan ensi vuoden puolella, eikä ole minkäänlaista ratkaisua, silloin rupeaa näkymään, että rahoituksen saanti on hankalampaa.

Venäläiset yhtiöt saavat yhä enemmän lainaa Aasiasta, kun Yhdysvallat ja EU sulkevat rahahanojaan.

–Tämä nopeuttaa Venäjän Aasia-linkin vahvistumista.

Venäjä-pakotteilla ei Rahuorgin mukaan ole vielä tässä vaiheessa dramaattista merkitystä Venäjälle.

–Venäjä porskuttaa hyvää vauhtia eteenpäin. Pitää isompaa sanktiota vielä tulla, että tulee muutoksia, hän sanoo.

Kuinka suuri sanktion pitää olla, että vaikutusta tulee?

–Jos kielletään jonkun sektorin liiketoiminnat, tai niiden kanssa liiketoiminnan tekeminen kokonaan, niillä alkaa olla isoja vaikutuksia. En kuitenkaan usko, että sillä tiellä vielä ollaan, Rahuorg vastaa.

–Oligargit ja heidän varallisuutensa on myös relevanttia. Siinä vaiheessa kun heidän omaisuusarvoonsa vaikutetaan merkittävästi, niin ääni muuttuu kellossa, hän lisää.

Rahuorg kuitenkin toteaa, että Venäjä-pakotteet ovat jo tehneet hallaa osakemarkkinoille ja varallisuusarvot Venäjällä ovat laskeneet.

Hän suhtautuu optimistisesti Ukrainan kriisin sekä Venäjän ja lännen välien paranemiseen.

–Vaikea kuvitella, että Venäjän intressi olisi tuhota kaikki kansainväliset suhteet, Rahuorg sanoo.

Suomalaisten innostus sijoittaa Venäjälle on ollut Rahuorgin mukaan jo pidemmän aikaa nihkeää.

–Ukrainan kriisi on vain alleviivannut sitä tilannetta, hän toteaa.