Jokapäiväinen viininjuonti saattaa suojella verisuonisairauksilta. Uuden tutkimuksen mukaan pitkäaikainen viininjuonti vähentää vaarallista kolesterolia lähes yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet, kertoo Aftonbladet.

- Viinin hyödyllisyydelle on vahvempaa tukea kuin liikunnan aloittamiselle lääkärin neuvosta, sanoo ruotsalainen professori Fredrik Nyström.

Monet meistä todennäköisesti pohtisivat alkoholin käyttöään, jos jokainen ilta päättyisi viinilasiin tai pariin. Itse asiassa useampien pitäisi soveltaa sitä - ellei muuten niin suojellakseen sydäntään ja nukkuakseen paremmin.

- Ennuste on parempi kuin täysin raittiilla - useimmat aiemmat tutkimukset puhuvat sen puolesta, että juomattomuus on vaarallisempaa kuin kohtuullinen käyttö, tutkimuksen takana oleva Nyström sanoo.

Tutkimukseen osallistuneet 45 koehenkilöä, joiden ikähaitari oli 25-35 vuotta, jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ei saanut juoda lainkaan kolmeen kuukauteen, toiselle määrättiin päivittäinen viiniannos - naisille 1,5 desiä ja miehille kolme. Tutkimuksen aikana otettiin tarkkoja kokeita muun muassa maksasta, veren rasvoista ja kehon rasvamäärästä. Alustavat tulokset ovat nyt selvillä - ja ne olivat yllätys myös Fredrik Nyströmille.

- Emme olleet odottaneet, että veren rasva-arvot paranivat niin paljon. Vaarallinen kolesteroli väheni 17 prosenttia viininjuojilla toiseen ryhmään verrattuna.

Se tekee viinistä lähes yhtä tehokkaan kuin statiinit, lääke, jota tavallisesti käytetään huonoihin veren rasva-arvoihin.

Toinen yllättävä asia oli, että verikokeiden mukaan maksa ei vaurioitunut lainkaan.

- Otimme viisi eri koetta, eikä mitään tapahtunut. Se yllätti minut - olin kuvitellut, että olisimme todenneet viinin olevan työläs maksalle, mutta siitäkään ei löytynyt merkkejä.

Nyströmin mukaan koe on lajissaan pitkäaikaisin, jonka kukaan on alkoholilla tehnyt.

Päivitys 11.7.2014: Heinäkuussa 2014 Pennsylvanian yliopiston tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan alkoholi lisäsi kuitenkin sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä ihmisillä. Uudempi tutkimus näyttäisi kumoavan vähäisen alkoholinkäytön hyödyt.