Asuntoaan myyvän ei välttämättä kannatakaan tehdä kallista remonttia asuntoonsa nykyisessä markkinatilanteessa. Näin arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Veronmaksajien keskusliiton järjestämillä Vero2015-messujen asuntomarkkinapaneelissa.

Metsola toteaa, että Helsingin nykyisessä tahmeassa asuntomarkkinatilanteessa myyjällä on kolme tapaa saada asuntonsa erottumaan.

– Yksi tapa erottua on kunnolla, eli että asunto on poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Toinen tapa on se, että asunto on hinnaltaan huokea. Ja kolmas tapa erottautua on se, että asunto sijainniltaan erinomaisella paikalla, mutta siihen myyjän on enää tässä vaiheessa vaikea vaikuttaa, huomauttaa Metsola.

Jos asunto ei ole aivan tiptop-kunnossa, ei sitä välttämättä sellaiseksi kannata remontoida, hän arvioi.

– Perustelu tähän on se, että ostajien mielenkiinto tällä hetkellä kohdistuu sinne hintahaitarin halvempaan päähän. Moni tuntuu hakevan sitä mahdollisimman edullista kaksiota. Kun suuntaa sinnepäin voi tuottaa paremman lopputuloksen kuin se, että tekee todella kalliin remontin, eikä asunto edelleenkään mene kaupaksi, sanoo Metsola.

Paneelikeskustelussa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen huomautti, että perussiisti, perusmaalattu asunto myy itsensä nopeammin. Asunnon kunto on kuitenkin eri asia kuin asuntoyhtiön tai talon kunto, joka kyllä vaikuttaa myös pankinkin arvioon asunnosta, toteaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

– Pankin näkökulmasta, niin totta ihmeessä me katsomme läpi, että onko asunto hintansa väärti vai onko siinä uhka, että asunnossa tulee yllätyksiä, Pauna toteaa.

Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva puolestaan huomauttaa, että vuokramarkkinoilla tilanne on lähes päinvastainen kuin asuntomarkkinoilla.

– Se on ehkä ollut perinteinen tapa ajatella, että vuokra-asunnon ei tarvitse olla niin hyvässä kunnossa – että vähempikin riittää. Mutta itse asiassa tässä markkinatilanteessa parhaiten pärjäävät ne, joilla on parhaimman kuntoiset asunnot. Asuntosijoittajalle se satsaaminen asuntoon on hyvä juttu, Koro-Kanerva toteaa.