Zahra Abdulla.Kuva: Wikimedia/Jan Leineberg
Jussi Halla-aho Hämäläisen osakunnan järjestämässä vaalipanelissa vuonna 2006.Kuva: Wikimedia/Jturkkil

Maahanmuuttajien suurin ääniharava eilisissä kuntavaaleissa oli Zahra Abdullah (vihr.), joka onnistui keräämään 2487 ääntä. Maahanmuuttokriittinen Jussi Halla-aho (ps.) puolestaan sai 2916 helsinkiläisääntä.

Ehdokkaat keräsivät ääniä lähes samoilta apajilta. Kalliossa, Alppilassa, Haagassa, Lauttasaaressa ja Vuosaaressa sekä Abdullah että Halla-aho keräsivät satoja ääniä. Kallio oli näistä ainoa paikka, jossa Halla-aho ei onnistunut voittamaan Abdullahia.

Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikaisen mielestä tämä ei kuitenkaan ole suuri yllätys. Hänen mukaansa Halla-aho on kerännyt näiltä alueilta protestiääniä perinteisiltä työläisiltä. Abdullahia ovat äänestäneet puolestaan nuoret.

- Kalliossa esimerkiksi asuu nuoria opiskelijoita, jotka kannattavat vihreitä ja kannustavat maahanmuuttoa, Martikainen toteaa.

Suurimmat erot kannatuksessa syntyivät Halla-ahon hyväksi Itä-Helsingin Kontulassa ja Myllypurossa sekä Pasilassa ja Kannelmäessä. Abdullah puolestaan voitti vauraassa kantakaupungissa: Kruununhaassa, Ullanlinnassa ja Töölössä.

Martikaisen mukaan maahanmuuttajakriittisyys herättää kannatusta etenkin niiden ihmisten joukossa, jotka kokevat maahanmuuttajat arjessaan. Kruunuhaan ja Töölön hän selittää edelleen opiskelijoilla.