Mikkel Näkkäläjärvi.Kuva: Mikkel Näkkäläjärvi

Sote-uudistus valinnanvapauksineen ja maakuntineen kannattaisi nyt viedä eteenpäin ja korjailla mallia jälkikäteen, katsoo SDP:n nuorisojärjestö Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi täsmentää Uudelle Suomelle, ettei kyse ole siitä, että hän kannattaisi uudistusta siksi, koska se on hyvä. Mutta jos uudistus kaatuu, olisivat seuraukset vieläkin ikävämmät.

–En ole varma, että mikä nyt olisi paras ratkaisu, koska hallitus on ajanut tilanteen siihen, että enää jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja. Suo siellä, vetelä täällä, Näkkäläjärvi sanoo.

–Mutta mikä minua huolestuttaa, on se, että jos sote-uudistus nyt kaatuu, kunnissa mennään tekemään tällaisia hallitsemattomia ratkaisuja. Todennäköisesti tultaisiin tekemään isoja ja pitkäaikaisia sote-palveluiden uudistamisia, hän jatkaa.

Lappilaisena ja rovaniemeläisenä kaupunginvaltuutettuna Näkkäläjärvi on seurannut omien sanojensa mukaan ”pitkään ja perusteellisesti” Kemin keskussairaalan ja Meri-Lapin alueen kuntien perusterveydenhuollon ulkoistushanketta .

–En toivoisi, että sen kaltaisia tilanteita tulee uusia, missä tehdään pitkän lobbaamisen seurauksena 10–15 vuoden sopimuksia, joissa sitten ollaan kiinni. Jos hallituksella on nyt sote-investointien rajoittamislait voimassa – ja hyvä niin – niin totta kai sote-uudistuksen kaatuminen tarkoittaa myös niiden lakien kaatumista, Näkkäläjärvi arvioi.

–Kyllä minä veikkaan, että viidestä kymmeneen ”merilappia” tulisi hyvinkin äkkiä, hän jatkaa.

Lue lisää:

Kansanedustaja luetutti Mehiläisen sopimuksen juristeilla – ”Se on karsea”

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Näkkäläjärvi näkee hallituksen sote-mallissa ongelmia niin maakuntauudistuksessa kuin valinnanvapaudessakin. Yksi Näkkäläjärven keskeinen huoli liittyy mallin kustannuksiin.

–Eihän sitä ole esimerkiksi kukaan pystynyt vielä uskottavasti osoittamaan, että sillä hirveästi säästöjä tehtäisiin pitkällä aikavälillä. Ja kun tiedetään, että väestö ikääntyy ja pienemmät ikäluokat jäävät rahoittamaan hyvinvointiyhteiskuntaa – niin kuin kuuluukin – niin silloin on huono rakentaa sellaista järjestelmää, jossa asiantuntijat näkevät menojen kasvavan, hän sanoo.

–Parasta tietysti olisi, jos hallitus olisi tehnyt sellaisen mallin, että nyt jäljellä olisi muitakin vaihtoehtoja kuin huonoja vaihtoehtoja, Näkkäläjärvi toteaa.

Näkkäläjärvi toi kantansa ensin esiin Twitter-päivityksessään.

LUE MYÖS:

Sote-asiantuntijoilta painava ulostulo - HS: ”Tarpeettomalla pitkittämisellä arvaamattomat vaikutukset”

Sote-käännöksen tehnyt professori Heikki Hiilamo: ”Asiantuntijan tehtävä ei ole kerätä suosiota oppositiosta”