Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) avasi eduskunnan sote- ja maakuntauudistusaikatauluja, jotka ovat puhuttaneet viime päivinä. Risikko sanoi haluavansa kommentoida asiaa, koska keskustelu velloo ja jonkin verran jo häiritsee eduskunnan työtä.

Uudistuksen aikataulupaineista on käyty keskustelua jo useampi viikko. Alkujaan sotesta piti äänestää jo kesäkuun alkupuolella, mutta jo jonkin aikaa on näyttänyt siltä, että paketti ei ehdi äänestykseen vielä kesäkuussa. Risikon lausuntoa tässä vaiheessa asian ollessa näin kesken voi pitää yllättävänä, sillä hallitus on vedonnut puheenvuoroissaan perustuslakivaliokunnan lausunnon odottamiseen.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan ensimmäiset sote-lait olisivat tulleet voimaan jo heinäkuun alusta.

Risikon mukaan äskeisessä kokouksessa, jossa olivat läsnä eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja puolueiden puheenjohtajat, todettiin, että maakuntavaaleja ei järjestetä lokakuussa. Hän viittasi Petteri Orpon (kok.) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viikonlopun kommentteihin aiheesta. Lue lisää: Viimein se sanottiin ääneen: Maakuntavaalit siirtyvät, uskoo Petteri Orpo

Risikon mukaan asian toteaminen helpottaa valiokuntien työtä, kuin kyseinen aikataulu ei ole enää valmistelun takana. Risikko korosti, että eduskunta päättää aikataulut ja tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvää työtä, johon käytetään se aika, joka tarvitaan.

Risikon mukaan nyt asialle on varattu heinäkuun ensimmäinen viikko 6. heinäkuuta saakka ja ”tarvittaessa katsotaan, tarvitaanko senkin jälkeen vielä aikoja”.

–Tällä hetkellä näyttäisi, että se riittää, Risikko sanoi lisäten, että asia tarkentuu, kun perustuslakivaliokunnan lausunto saadaan ja siitä vedetään johtopäätökset.

Risikko lisäsi vielä, että lähtökohtana on käsitellä kevätkaudelle varatut asiat ennen kesätaukoa, mutta kaikki riippuu nyt valmistelutyöstä.

Keskustelu soten aikatauluista on kiihtynyt Ilta-Sanomien saatua haltuunsa perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen, jonka mukaan valinnanvapauden voimaantuloa jouduttaisiin lykkäämään.

Äskeisessä kokouksessa käsiteltiin myös tietovuotoa, joka tuomittiin eduskunnassa laajasti. Perustuslakivaliokunta tiukensi käytäntöjään sen takia poikkeuksellisesti. Lue tarkemmin: Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Risikon mukaan eduskunnan työjärjestyksen muuttamiselle ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarvetta vuodon johdosta. Perjantaina epäiltiin, että salauskäytäntöjä saatetaan joutua muuttamaan, mutta Risikon mukaan näin ei ole. Lue myös: Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Risikko kertoi, että tiedusteluvaliokunta käy kuitenkin vielä läpi myös perustuslakivaliokunnan asiakirjojen julkisuusperiaatteita.

Lue myös:

Tuleeko perustuslakivaliokunnassa edes tällä viikolla valmista? – ”Toivottavasti”

Sampo Terho: ”Kokoomus kipuilee asioista, joita se on itse vaatinut”

Mikael Jungner: Soten kaatuminen ei saa kaataa hallitusta – Juha Sipilällä on ”force majeure” -syy

Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan