Euroopan keskuspankki kertoo lisäävänsä koronakriisin takia aloittamaansa 750 miljardin euron hätärahoitusta 600 miljardilla miljardilla eurolla. Ekonomistit olivat odottaneet, että osto-ohjelmaa jatkettaisiin 500 miljardilla eurolla.

Hätärahoituksella on ostettu yksityisen sektorin sekä julkisen sektorin joukkolainoja. Rahoituksen yksi pointti on saada valtioiden lainakustannuksia alaspäin.

EKP:n tiedotteen mukaan hätärahoitusta jatketaan vähintään vuoden 2021 kesäkuuhun asti.

Euroopan keskuspankki piti ohjauskorot ennallaan.

Italian korot syöksyvät

Ennen EKP:n päätöstä Euroopan valtionlainojen hinnat olivat suhteellisen samalla tasolla eilisen päätöslukemiin verrattuna.

Italian, Espanjan ja Portugalin valtionlainat olivat 1,0-3,0 korkopisteen nousussa. Valtionlainojen korkojen noustessa niiden hinnat laskevat. Korkojen lasku kertoo valtionlainojen kysynnän kasvusta.

Euroopan komission tiedotteen jälkeen Italian kymmenvuotisen valtiolanan korko oli 10,2 korkopisteen laskussa 1,449 prosentissa.

Saksan vastaavan lainan korko oli 1,1 korkopisteen laskussa -0,369 prosentissa ja Ranskan vastaavan lainan korko oli 4,1 korkopisteen laskussa -0,040 prosentissa.

Espanjan kymmenvuotisen valtionlainan korko oli -2,9 korkopisteen laskussa 0,575 prosentissa.

Italia saanut EKP:ltä suhteellisesti eniten tukea

Analyysitalo Inderesin makroanalyysin mukaan toukokuun loppuun mennessä 750 miljardin euron hätärahoituksesta oli käytetty noin kolmannes.

Huhti-toukokuussa EKP on ostanut suhteellisesti eniten Italian valtionlainoja. Suhteellisesti eniten tarkoittaa, että ostot ylittävät selvästi keskuspankin pääoma-avainten kertoimet.

Pääoma-avain kertoo, kuinka paljon euroalueen kansalliset keskuspankit maksavat EKP:n pääomasta. Se lasketaan euromaiden talouksien koon ja väkiluvun perusteella.

Saksan osuus EKP:n pääomasta on 21,4 prosenttia, Italian 13,8 prosenttia, Ranskan 16,6 prosenttia, Espanjan 9,7 prosenttia ja Alankomaiden 4,8 prosenttia.

EKP:n osto-ohjelmissa joidenkin maiden pääoma-avaimet ylittyvät selvästi. Saksan valtionlainojen osuus osto-ohjelmasta oli huhti-toukokuussa 25,1 prosenttia, Italian 20,1 prosenttia, Ranskan 12,7 prosenttia, Espanjan 12,0 prosenttia ja Alankomaiden 5,6 prosenttia.

Suomen valtionlainojen osuus oli 1,7 prosenttia, kun pääoma-avaimen mukainen osuus on 1,5 prosenttia.

Italian ylipaino ei ole tullut markkinoille tai analyytikoille yllätyksenä, koska Italia oli ensimmäinen maa, jonne covid-19-epidemia iski ja se on ollut yksi epidemian suurimmista kärsijöistä.

Lisäksi Italian julkisen talouden suhteellisen korkea velkaantuneisuus ja heikko talouskehitys ovat lisänneet Italian valtionlainojen riskiä, joten maan voi perustella tarvitsevan muita enemmän tukea.