Jan Vapaavuoren (kok.) murskavoitto kuntavaaleissa käynnistää kokoomusruletin siitä, kuka seuraa Vapaavuorta Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Kauppalehden saamien tietojen mukaan Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi olisi ollut ykkösehdokas jo kuukausien ajan.

Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin, että todennäköinen seuraaja olisi Alexander Stubb.

Vapaavuori palaa Helsinkiin ja ryhtyy kesäkuussa pormestariksi, kun valtuuston odotetaan valitsevan hänet tehtävään suurimman puolueen pormestariehdokkaana ja kaikkien aikojen kuntavaalien äänikuninkaana.

Kokoomus saa esittää omaa ehdokasta Eurooppaan, sillä Vapaavuorelta jäi neljän vuoden kaudesta kaksi vuotta käyttämättä. Nimityksen tekee puheenjohtaja Petteri Orpo.

Piia-Noora Kauppi jää äitiyslomalle huhtikuun lopulla. Kauppi ei ole perhesyihin vedoten vielä varmistanut asiaa. Kokoomuksen ex-europarlamentaarikko on toiminut Euroopan pankkiyhdistyksen työvaliokunnan puheenjohtajana vuodesta 2014.

Kauppalehden mukaan Stubb puolestaan haluaa perheensä vuoksi pitää tukikohtansa Suomessa. Hän on kuitenkin jo pitkään etsinyt työpaikkaa eduskunnan ulkopuolelta.

Spekulaatioissa on pyörinyt myös talousosaamisestaan tunnettu Elina Lepomäki, joka kuitenkin odottaa puheenjohtaja Orpolta ministerisalkkua, joka syntyisi, jos Orpo jakaa valtiovarainministerin salkkua veroministerille. Signaalia jakamiseen ei kuitenkaan Orpolta ole toistaiseksi tullut.

Lue kommentti tarkemmin Kauppalehdestä.