Keskustan puheenjohtajakisaa harkitseva Hilkka Kemppi on julkaissut blogissaan pamfletin, jossa hän linjaa ajatuksiaan puolueen kehittämiseksi. Kempin mukaan pamfletti on koottu ”kenttäväen tuella”.

Kemppi kertoo ensi viikolla päätöksensä mahdollisesta ehdokkuudestaan, mutta ulostulojen perusteella mukaan lähtö näyttää todennäköiseltä. Kempin oman Päijät-Hämeen piirin johtajakin on jo asettunut tukemaan häntä. Kempin harkinta on yllättävää, sillä hän on aiemmin kertonut olevansa kiinnostunut vain puolueen varapuheenjohtajuudesta.

LUE MYÖS: Yllätyskäänne: ”Valtava myrsky kentältä” – Nouseva keskustalainen harkitsee Kaikkosen ja Kulmunin haastamista

Pamfletissaan Kemppi linjaa useita kohtia, joihin keskusta hänen mukaansa tarvitsee korjausliikettä. Kemppi myös haastaa puheenjohtajaehdokkaita Antti Kaikkosta ja Katri Kulmunia kertomaan näkemyksensä linjauksiinsa.

Kärkeen Kemppi nostaa koulutuksen ja sivistyksen. Näin hän tekee selvää pesäeroa Juha Sipilän kauteen.

”Koulutuspolitiikan tulee nousta keskustan linjojen kärkeen. Keskustan tulee sanoa ääneen, että olemme epäonnistuneet koulutuspolitiikassa viime vaalikaudella ja aliarvioineet sivistyksen merkitystä jo pidempään - nyt tulee suunnanmuutos. En ole kuullut tätä vielä kummankaan jo asettuneen puheenjohtajaehdokkaan suusta”, Kemppi kirjoittaa.

Keskustan väistyvän puheenjohtajan Juha Sipilän hallitus leikkasi koulutuksesta.

Kemppi linjaa myös selvät sävelensä siitä, miten ministerinsalkkujen kanssa tulee toimia, kun uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa. Julkisuudessa on pohdittu, haluaako uusi puheenjohtaja ottaa itse valtiovarainministerin salkun, joka nyt on Mika Lintilällä. Puheenjohtajakisan nykyiset ehdokkaat ovat myös ministereitä: Antti Kaikkosella on puolustusministerin, Katri Kulmunilla elinkeinoministerin salkku.

”Puheenjohtaja ei saa nimetä itseään valtiovarainministeriksi. Puolueen johtaminen vaatii nyt enemmän aikaa ja voimaa, kun työnsä alussa oleva valtiovarainministeri pystyy antamaan”, Kemppi kirjoittaa.

Kempin mielestä keskustan viestintä on aikansa elänyttä ja muut ehtivät omia keskustan saavutukset ennen kuin puolue herää. Kemppi kaipaa myös avoimempaa keskustelua hankalista aiheista. Samalla Kemppi linjaa, että uuden puheenjohtajan tulee avoimesti kannattaa perustuloa. Aihe on ollut hankala keskustalle, vaikka asiasta on olemassa puoluekokouspäätös.

”Eduskunnassa tarvitaan omantunnon kysymyksiä, mutta nykyinen tapa välttää arvokysymyksissä keskustelua ja linjanvetoa ei kirkasta puoluetta. Keskusta väistää liian usein kuumat kysymykset. Puoluekokous on paikka vaikuttaa linjoihin, mutta harvat käyttävät sitä. Puoluekokouksen poliittinen keskustelu hukkuu kerta toisensa jälkeen henkilövalintojen jalkoihin. Keskustan puheenjohtajan tulee myös seistä puoluekokouslinjojen, kuten vastikkeettoman perustulomallin takana, jota keskusta on kannattanut -80-luvulta saakka”, Kemppi kirjoittaa.

Kemppi on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Aiemmin hän on toiminut Suomen Keskustanuorten ja Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtajana.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syksyllä, sillä Juha Sipilä ilmoitti eduskuntavaalien jälkeen väistyvänsä puolueen johdosta. Keskusta kärsi eduskuntavaaleissa kovan tappion.

LUE MYÖS: Keskustan pj-kisa: Maahanmuutto ja verotus erottavat Kaikkosta ja Kulmunia