Eduskunnassa tapahtui keskiviikkona yllätyskäänne, kun kiireellä valmistellut tiedustelulait vedettiin pois päivän täysistunnon asialistalta.

Eduskunta kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Keskiviikon täysistunnossa ensimmäisessä käsittelyssä oleva hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä on poistettu täysistunnon päiväjärjestyksestä hallintovaliokunnan toiveesta”, eduskunta kertoo.

LUE JATKOJUTTU: Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”

Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan mietintö sotilastiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä ”on poistettu asiayhteyden takia”.

”Puhemiesneuvosto on eilen tiistaina keskustellut asiasta ja pyytänyt eduskunnan kanslian virkamiesarviota jatkokäsittelystä”, eduskunta kertoo.

Tiedustelulakeihin kriittisesti suhtautuvan vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) kommentoi Twitterissä asiaa todeten, että ”onneksi on perustuslaki”. Häen mukaansa tiedustelulakien takkuamisessa on kyse kansalaisten perusoikeuksista.

”Tiedustelulakipaketin koko sivuina suurempi kuin sote-paketti. Perusoikeuksista kyse. Myös lähdesuojasta”, Mustajärvi tviittaa.

Myös Yleisradio kertoo, että ”tiedustelulait törmäsivät perustuslakiin”. Huolia asiasta on esittänyt muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti, joka otti keskiviikkona Helsingin Sanomissa kantaa tiedustelulakipakettiin. Hän katsoo, että suojelupoliisi, joka saa lakien myötä poikkeukselliset valtaoikeudet, pitäisi ottaa tarkasteluun 2–3 vuoden sisällä lakien hyväksymisestä.

LUE LISÄÄ TIEDUSTELULAKIPAKETISTA:

Suomi saamassa ”merkittävän” tiedustelulain – Sdp:ltä heti kritiikkiä: ”Tähän jää aukko”

Tiedustelulait: Suojelupoliisi sysättiin nyt eduskunnan ulkopuolelle – Näin 13 kansanedustajan taustat tarkistetaan

”Poliisivaltiota pukkaa” – Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille