Eteläsavolaisen Kangasniemen ylioppilaskirjoitusten epäilty tietovuoto on yhä hämärän peitossa. Ylioppilastutkintolautakunnan poliisille tekemässä tutkintapyynnössä epäillään, että terveystiedon koekysymykset ovat vuotaneet abiturienteille viime syksynä ja tänä keväänä.

–Hyvin mystinen juttu, pomminvarma järjestelmäkin voi räjähtää käsiin, ihmettelee yo-tutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Juhani Lokki.

Hän ei halua kertoa, tuliko tutkintapyyntöön johtanut ilmianto koulun sisältä. –Se tuli Kangasniemeltä, hän toteaa.

Lokin mukaan Kangasniemen lukion poikkeuksellisen suuri laudaturien määrä ei ollut epäilysten syy. Peräti seitsemän yhdestätoista terveystiedon kirjoittaneesta sai ylimmän arvosanan.

–Tehtäviä ei ollut edes arvioitu ennen epäilyä. Runsaat laudaturit toki tukevat epäilyjä. Lautakunta ei kuitenkaan voi 400 koulun ja 30 oppiaineen joukosta seuloa eri tavoin menestyviä, Lokki kuvaa.

Asiaa tutkiva Mikkelin apulaispoliisipäällikkö Kalle Toivanen kertoo, että yhtä henkilöä epäillään ja useita kuullaan todistajina. Kukaan ei ole ollut pidätettynä. Poliisin mukaan tutkinta valmistuu keskikesällä ja edennee sitten syyteharkintaan.

Toivanen ei halua yksilöidä tarkemmin, ketä vuodosta epäillään. Ilta-Sanomien mukaan kyse on lukion rehtorista. Rehtori on sairauslomalla, eikä hän perjantaina vastannut puhelimiinsa eikä STT:n soittopyyntöihin.

Koulun nettisivulla kerrotaan, että rehtori on liikuntatieteiden maisteri ja opettaa liikunnan lisäksi terveystietoa ja toimii oppilaanohjaajana.