YouTube-videopalvelussa ilmennyt tekijänoikeusongelma on herättänyt hämmennystä myös Suomessa.

Palvelun Content ID -sisällöntunnistus on saattanut ilmoittaa käyttäjille virheellisesti, että heidän videoissaan on materiaalia, jonka tekijänoikeudet kuuluisivat muille.

Esimerkiksi tekijänoikeuksia valvova Teosto on saanut aiheesta yhteydenottoja.

– Yhteydenottoja varmaan tulee tässä vielä jonkin verran. Ongelma on YouTuben päässä, jostain syystä heidän sisällöntunnistusohjelmansa tunnistaa sisällön väärin, Teoston viestintäpäällikkö Jenni Pekkinen sanoo.

Esimerkiksi pelisivusto Gamespot kertoi joulukuussa virheen koskeneen YouTubeen ladattuja pelivideioita. Kotaku-peliblogissa julkaistiin YouTuben asiasta käyttäjille lähettämä kirje.

Blogissa YouTuben tunnistuspalvelun ongelmaa kuvaillaan ”äärimmäisen aggressiiviseksi”. Kirjeen sävy oli blogin mukaan tyly.

– Kirjeestä on turha etsiä pahoitteluja tai muutosta toimintatavoissa, blogissa kerrotaan.

YouTuben Content ID -systeemi etsii palveluun ladatuista videoista materiaalia, joka on tekijänoikeuksilla suojattua. Mikäli käyttäjä uskoo järjestelmän tehneen virheellisen tunnistuksen, asiasta voi jättää eriävän mielipiteen YouTuben internetsivuilla.

YouTube on tunnistanut palvelun sisältöä virheellisesti myös Teostolle kuuluvaksi. Teoston mukaan se ei ole kuitenkaan hyötynyt virheellisistä tekijänoikeuksista.

Osaan videoista palvelu on asettanut eston, jonka vuoksi niitä ei ole voinut katsoa mobiililaitteilla.

Teoston mukaan virheellinen tekijänoikeusilmoitus on saattanut estää videon katsomisen ja kertonut käyttäjälle, että sisällön omistaa esimerkiksi TEOSTO_CS, KODA, TONO, Muyap, UMPG, BMG_Rights_Management, SACEM, Sony ATV Publishing tai UMPI.

Vaihtoehtoisesti videoiden katsominen on estetty ”tekijänoikeussyistä”, vaikka oikeudet sisältöön olisi tunnistettu oikein ja virhe johtuisi muista syistä.

Esimerkiksi joensuulaisen pienlevy-yhtiö Juki Recordsin perustaja Ville Karttunen kertoi Facebookissa, että levy-yhtiön aiemmin omalla YouTube-kanavallaan julkaisemiin videoihin oli ilmestynyt merkintä, jonka mukaan videoiden oikeudet olisivat kuuluneet yhdysvaltalaiselle kustantamolle. Videoiden alkuun oli myös ilmestynyt mainoksia.

Karttunen kertoo valittaneensa tekijänoikeusrikkomuksesta, mutta hänen mukaansa valitus oli hylätty.

– Ja kaikki tämä nyt siksi, että en tavallaan pidä sitä reiluna, että joku nappaa mainostulot musiikista, jonka tekijänoikeudet kuuluvat levy-yhtiömme artisteille, Karttunen kirjoitti Facebookissa.