Helsinkiläinen PRKL Club on rankan julkisuuskohun saattelema päättänyt perua eri tahojen järjestämän keikan, jossa kolmen natsismiin liitetyn yhtyeen oli tarkoitus esiintyä tulevana lauantaina.

Keikkaa oli mainostettu saksalaisella uusnatsistisella foorumilla ja molemmat kotimaiset yhtyeet, joiden piti esiintyä, ovat aiemmin esiintyneet natsisymboleilla koristetulla lavalla. PRKL Club kuitenkin kieltää julkaisemassaan tiedotteessa tukevansa ”minkäänlaisia ismejä”.

– Suhteettoman suuren mediakohun takia käsittelimme asiaa useamman eri tahon kanssa, jonka jälkeen päätimme yksissätuumin peruuttaa kyseisen tapahtuman, PRKL Club toteaa.

Lisäksi ravintola ilmoittaa suhtautuvansa ”varauksellisesti kaikenlaista sensuuria kohtaan” ja haluavansa ”seuraavaksi herättää keskustelua siitä, mikä on hyväksyttävää musiikkia ja kuka sen määrittää”.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson pitää klubin päätöstä hyvänä, mutta perusteluja erikoisina.

– Hyvä näin, mutta uutsoinnin perusteella jäi vähän epäselväksi, jos baari koki ongelmaksi äärioikeiston vai somekohun..., Andersson oudoksuu Facebookissa.

Anarkistiksi julistautuva Suvi Auvinen on hänkin hämmentynyt PRKL Clubin linjauksesta. Puheenvuoron blogissaan Auvinen huomauttaa, että uusnatseille musiikissa ei ole koskaan kyse puhtaasti musiikista.

– Uusnatsit ovat koko olemassaolonsa ajan käyttäneet nimenomaan musiikkia rekrytointikeinonaan. Brittiläinen, myös Suomeen levinnyt Blood&Honour-verkosto on esimerkiksi olemassa vain uusnatsien musiikin levitystä varten, eikä järjestöllä ole juuri muuta toimintaa, Auvinen kirjoittaa.

– Muiden muassa uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen tiedetään rekrytoineen uusia jäseniään lauantain keikan kaltaisissa tapahtumissa - tämä käy ilmi esimerkiksi liikkeen vuodetuista jäsenhakemuksista. Kyseinen uusnatsiryhmä ehti jo verkkojulkaisussaan puolustamaan PRKL Clubin keikkaa ”kulttuurimarxilaista Erkkojen juutalaismediaa” vastaan.