Uusi alkoholilaki ei ole aiheuttanut suurempaa hämminkiä kauppa-autojen alkoholimyynnissä, kerrotaan Itä-Suomen aluehallintovirastosta (Avi) Uudelle Suomelle. Kysyimme kommenttia liittyen tapaukseen, jossa kauppa-autoyrittäjä joutui jättämään pienpanimo-oluet valikoimastaan byrokratian takia.

Tapauksesta uutisoi Kauppalehti. Makuvankkuri-auton perustava Teemu Virrantalo sai Avilta kirjallisen ohjeistuksen, jonka mukaan maanomistajien lupaa alkoholin vähittäismyynnille ei tarvita. Hän olisi halunnut myyntiin pienpanimo-oluita, mutta veti myyntilupahakemuksensa pois, koska ei tässä vaiheessa pystynyt Avin edellyttämiin tarkennuksiin.

–Kun tein hakemuksen, ohjeistus ei pitänytkään enää paikkaansa ja vaatimuksia kiristettiin. Jokaiselta pysäkiltä vaadittiinkin kirjalliset vuokrasopimukset, joissa mainitaan alkoholin vähittäismyynti, Virrantalo sanoo Kauppalehdelle.

Makuvankkuri starttaa 24. maaliskuuta kauppahallimaisella konseptilla, kun Pohjois-Karjalassa toimii jo kolme muuta perinteisempää kauppa-autoa.

Lue tapauksesta tarkemmin: Byrokratia vei pienpanimo-oluet kauppa-autosta: Viranomainen kiristi ohjeistusta kesken kaiken

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Ulla Kuosmanen ei voi kommentoida yksittäistapausta, mutta puhuu lupaprosessista yleisellä tasolla. Hänen mukaansa yhtään kauppa-auton lupahakemusta ei ole hylätty tänä vuonna. Avilta kysytään usein ohjeita joko puhelimitse tai sähköpostilla ja tilanteissa on aina väärinymmärryksen mahdollisuus, vaikka viranomaiset pyrkivätkin kysymään riittävästi lisäkysymyksiä.

–Meiltä monesti kysytään asioita. Jos asiakas ei esimerkiksi tunne alkoholilakia, hän voi käyttää vahingossa väärää termiä, jolloin syntyy se tilanne, että me ymmärrämme väärin, Kuosmanen sanoo Uudelle Suomelle.

Kuosmanen muistuttaa, että uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan vasta tänä torstaina maaliskuun alussa, joten tilannetta on voitu katsoa myös vanhan lain perusteella. Kauppa-autotoimintaan laki ei kuitenkaan tuo ”hirveän isoja muutoksia”. Suurimpana Kuosmanen mainitsee prosenttirajan korotuksen 5,5:een vastaavalla tavalla kuin ruokakaupoissa.

Tammikuussa voimaan tulleen alkoholilain tulkinta on osoittautunut osin varsin vaikeaksi, mistä Uusi Suomikin on uutisoinut. Lue lisää: Viraston ylijohtaja kypsyi alkoholilain tulkintaan – läksyttää viranomaisia olutsotkusta

Kuosmasen tietoon mitään kummempaa hämminkiä ei uuden lain osalta ole tullut. Hän kuitenkin sanoo, että jokainen tapaus arvioidaan erikseen.

–En ole kuullut tällaisesta, että viranomaisilla olisi ollut vaikeuksia tulkita lakia.

Kuosmasen mukaan suurin osa kauppa-autoista kulkee ja seisahtelee lyhyiksi ajoiksi julkisilla, yleisillä teillä syrjäseuduilla, palvellen säännöllisellä reitillä vakituista tai kausittaista asutusta, jolloin erillisiä maanomistajan lupia ei tarvita. Taajama-alueilla kunnat päättävät yleensä maa-alueiden käytöstä ja yksityisillä tonteilla maanomistajat. Näille alueille sijoittuvilta pysäkeiltä tarvitaan ”mahdollisesti” erilliset kirjalliset vuokrasopimukset myyntilupia varten varsinkin, jos pysähtyminen kestää koko päivän tai on muutoin pidempiaikaista. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Uuden torstaina voimaantulevan lainsäädännön esitöissä on tarkennettu näitä vaatimuksia, Kuosmanen kertoo.

Virrantalo oli pettynyt myös siihen, että Avi peri häneltä käsittelymaksun, vaikka hän veti hakemuksensa pois. Virrantalo ei muistanut tarkkaa summaa, mutta arveli sen olevan noin 150 euroa.

Kuosmasen mukaan maksut määrätään valtioneuvoston asetuksella, eikä Avi voi kiertää niitä. Asetuksen mukaan peritään puolet käsittelymaksusta, jos hakemus perutaan kesken käsittelyn. Maaliskuun alusta alkaen käsittelymaksu on 450 euroa, josta puolet on 225 euroa. Seuraavina vuosina peritään 200 euron valvontamaksu. Muita maksuja ei Kuosmasen mukaan tule.

Myyntiluvat myönnetään voimaan toistaiseksi. Kuosmasen mukaan tämän vuoden maksuja ei ole vielä laskutettu.

Jos asiakkaalle aiheutuu haittaa viranomaisen virheestä, Kuosmasen mukaan korvauksia voi hakea tuomioistuimen kautta. Kukin Avi päättää vain oman alueensa kauppa-autoreiteistä.

Päivitys 27.2. klo 8.35: Korjattu lupahinta. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että alkoholijuomien väihittäismyyntilupa maksaisi 225 euroa. Oikea summa on 450 euroa.

Lue myös:

Alkoholibyrokratia yllätti Ylen mukaan jopa virkamiehet – ”Virkistävää kuinka virkamies ei viitsi edes valehdella”

Pienpanimoiden myyntioikeudesta tuli hässäkkä – Valviralta uusi määräys: Väliseinä tarvitaan

Suomen outo lonkerotilasto: Tölkeistä 53% haettu ulkomailta – Mullistaako uusi laki, Hartwall?