Kaupunginvaltuutettu ja pitkän linjan yrittäjä Kaisa Hernberg (vihr.) ei niele Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtajan Satu Huberin kritiikkiä. Huber kritisoi Ylen haastattelussa yrittäjiä eläkekertymien laiminlyömisestä. Hernberg huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että vika on järjestelmässä.

Hernberg myöntää, että moni maksaa YEL-maksuja vain minimin.

–On kuitenkin erikoista syytää tilanteesta yrittäjiä, kun oikea kritiikin kohde olisi YEL-järjestelmä monine valuvikoineen ja kummallisuuksineen, Hernberg kirjoittaa.

– Kun eläkejärjestelmä on näin huono ja epätasa-arvoinen, on pikemminkin ihme, että moni yrittäjä kuitenkin viitsii maksaa täysimääräisiä YEL-maksuja.

Hernberg vetoaa Huberiin ja muihin eläkejohtajiin, jotta nämä suuntaisivat vaikutusvaltansa pikemminkin YEL-järjestelmän ongelmien korjaamiseen kuin yrittäjien moittimiseen. Hän nostaa ongelmista esiin maksujen joustamattomuuden, sairauspäivärahan sekä työttömyyskorvauksen. Hän muistuttaa, että yrittäjä joutuu arvioimaan koko vuoden työtulonsa etukäteen, eikä vakuutusmaksu jousta toisin kuin työnantajan maksamissa TyEL-maksuissa, jotka maksetaan edellisen kuukauden toteutuneen palkkakertymän mukaan.

– Kun YEL-maksu ei jousta, se mitoitetaan tällaisessa tilanteessa arvioidun alimman kuukausitulon mukaan. Kun kerran järjestelmä eläkemaksujen joustolle on jo olemassa, on todella vaikea ymmärtää, miksi sitä ei sovelleta myös YEL-maksuihin.

Sairauspäiväraha on sidottu YEL-työtuloon, joka on usein määritelty alakanttiin, joten Hernbergin mukaan yrittäjä ”jää sairastuessaan nuolemaan näppejään”.

–Jälleen kerran on todella vaikeaa ymmärtää, miten näin epätasa-arvoiseen menettelyyn on päädytty.

Erityisesti Hernberg ihmettelen sitä, että Huber nostaa esiin yrittäjien työttömyyspäivärahan. Hän huomauttaa, että harva yrittäjä kuuluu työttömyyskassaan, koska yrittäjien kassamaksut ovat moninkertaiset palkansaajiin verrattuna. Yrittäjiltä ei peritä palkasta työttömyysvakuutusmaksua, jota moni kuitenkin Hernbergin mukaan maksaisi mieluummin kuin ”massiivisia kassamaksuja”.

– Yrittäjien kohdalla ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta puhuminen tuntuu lähes rienaukselta.

–Käytännössä yrittäjän on todella vaikeaa saada työttömyyspäivärahaa. Työssäoloehto on paljon pidempi kuin palkansaajilla (jälleen kerran, miksi?), ja yritys täytyy lopettaa kokonaan ennen kuin päivärahaa voi saada.

Lue myös:

33-vuotias yrittäjä selvitti eläkkeensä ja järkyttyi: ”Maksan nyt 440 €/kk – saan 69-vuotiaana 1269 €/kk”

Suomalaisten mielestä yrittämisen riskit ovat kovat: ”Vakava viesti”

”Työntekijä saa täyttä palkkaa – yrittäjä on 4 päivää sairaana ilman toimeentuloa”

Havainto yrittämisestä Suomessa: ”Sosiaaliturvan ihmemaa ei juurikaan poikkea edukseen”