Yrittäjä Saija Hakonen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että kuulee melkein päivittäin yrittäjiltä yhtä ja samaa viestiä: ”Tarpeita on lisätyövoimalle, mutta en minä uskalla ketään omille listoille palkata, otan vuokratyövoimaa ja ostan alihankintana.”

- Eilen viimeksi eräs yrittäjä kertoi, että aikoo ulkoistaa kaikki työntekijänsä vuokratyöfirmalle. Toinen sanoi, että kevääksi on tulossa isoja tilauksia ja tarvitaan reilusti lisää väkeä töihin. Valinta on vuokratyövoimaa virolaisen yrityksen kautta ja uusia alihankkijoita. Nämä ovat todellisia tilanteita ja näitä tulee enenevässä määrin eteen.

Hakonen on Suomen Yrittäjien Orimattilan paikallisyhdistyksen hallituksessa ja toimii siellä yrittäjyyskasvatusvastaavana.

Pk-yritykset eivät uskalla palkata, ne ulkoistavat riskin muualle, Hakonen kirjoittaa.

Hän toteaa, että pk-yrittäjät voivat kyllä tähän suuntaan mennä, mutta jos valtion mielestä työpaikkoja pitäisi syntyä suoraan yrityksiin, on aika muuttaa asioita.

- Sanon nyt myös ääneen sen, mitä moni ei uskalla; Kyllä tämä työntekijäliittojen lakkoilu ja toisten mukana tukilakkoilu on karannut monen yrittäjän mielestä käsistä ja vähentää palkkausintoa selvästi. Monet yrittäjät näkevät, että ay:llä on pelottavan suuri valta ja että tämä ei ole nykypäivää. Monista asioista olisi parempi sopia paikallisesti yrityksissä, pk-yrittäjä ei halua arkea hankaloittamaan liittoja ja lakonuhkaa. Ja tämä on fakta eikä kyse ole pahuudesta vaan siitä, että yrittäjä haluaa selvitä yrityksenpyörittämisen arjesta niin, että töitä on myös jatkossa ja viivan allekin jää jotakin, Hakonen avautuu.

Hakosen mukaan irtisanominen on kallista ja pieni firma saattaa jopa kaatua työntekijän pitkään sairauslomaan. Hakonen toteaa, että nämä ovat käytännön esimerkkejä siitä, miksi ulkoistaminen ja vuokratyöntekijöiden käyttäminen on pk-yrityksille turvallisempaa.