Kun eduskuntavaaleihin on viikko aikaa, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja seinäjokelaisen julkitilakalustaja HM Profiilin toimitusjohtaja Jyrki Mäkynen kertoo Kauppalehdelle olevansa syvästi huolissaan.

Syynä on se, että gallupeissa piikkipaikalla oleva sdp on esittänyt mittavia veronkiristyksiä, joiden maksumiehiksi yrittäjät ovat Mäkysen mukaan joutumassa. Listalla ovat esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristäminen ja viime vaalikaudella luodusta yrittäjävähennyksestä luopuminen sekä osana harmaan talouden torjuntaa esitetty online-kassajärjestelmien käyttöönotto. Pelkästään sen kustannukset palvelualan yrityksille olisivat Verohallinnon mukaan yli 120 miljoonaa euroa.

Lue myös: Antti Rinne haastoi valtiovarainministeriön Politiikkaradiossa: ”Ihan itse pystytään vaikuttamaan”

Yrittäjäjärjestö on tehnyt laskelmat, joiden mukaan esitetyt veronkiristykset maksavat yrittäjille satoja miljoonia euroja. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n veroesitysten hintalapuksi yrittäjille tulisi SY:n mukaan peräti 750 miljoonaa euroa.

Mäkysen mukaan uhka on nyt se, että kovat veropuheet rapauttavat pk-yrittäjien uskallusta riskinottoon ja kasvuun. Hän muistuttaa, että pk-yrittäjien investoinnit eivät lähteneet kunnolla käyntiin edes viime vuosien noususuhdanteessa.

”Millainen viesti halutaan antaa yrittäjille, jotka nyt miettivät investointeja ja riskinottoa? Motivaatiota laajentaa liiketoimintaa lyödään korville. Se johtaa siihen, että kasvua ei synny. Ja kasvua meidän on pakko saada työpaikkojen ja verotulojen turvaamiseksi riippumatta siitä, mitkä talouden suhdanteet ovat”, Mäkynen sanoo.

Sekä SAK että sdp haluavat tiivistää veropohjaa ja siirtää painopistettä työn verotuksesta pääoman ja varallisuuden verottamiseen. Listaamattomien yritysten osinkoverotusta ne haluavat kiristää laskemalla tuottoastetta nykyisestä kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Sdp on laskenut keräävänsä näin vuosittain 260 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Antti Rinne sanoo suoraan: Talouden on sopeuduttava – ”On haihattelua kuvitella, että eriarvoisuutta voi torjua ilman rahaa”

Myös Yrittäjien mukaan osinkoverotus kaipaa uudistamista, mutta kiristämisen varaa siinä ei ole.

Elinkeinoelämän järjestöt ovat esittäneet osinkoveromallia, joka ei olisi sidottu yrityksen nettovarallisuuteen, koska nykymalli sorsii esimerkiksi osaamisvaltaisia kasvuyhtiöitä. Yrittäjät haluaa muista järjestöistä poiketen säilyttää eron listaamattomien ja listattujen yritysten osinkoverotuksessa. Peruste on Mäkysen mukaan se, että yrittäjäriskin otto kaipaa kannustetta.

Listaamattomien yritysten listattuja kevyempää osinkoverotusta on Suomessa pidetty yhtenä esteenä listautumisille. Mäkynen pitää suurempana ongelmana sitä, että suomalaiset yritykset eivät kasva sellaiseen kokoluokkaan, että niillä olisi realistiset mahdollisuudet listautua.

”Verrattuna Eurooppaan meiltä puuttuu vahva keskisuurten yritysten joukko. Tämän kasvattamiseksi tarvitsemme listaamattomille yrityksille vahvasti kannustavaa voitonjaon verotusta.”

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinne virittelee keitosta, jossa on porvarille tuhon ainekset

SAK on halunnut leikata myös sukupolvenvaihdosten verohuojennuksia 141 miljoonalla eurolla. Mäkynen pitää ajatusta järjettömänä.

Hänen mukaansa Suomessa tehdään nykyisellään 3000 omistajanvaihdosta vuodessa ja niitä pitäisi tehdä tuplasti enemmän, jotta yrittäjille löytyisi jatkajat.

Mäkysen mukaan myös viiden prosentin yrittäjävähennyksestä on vaalipuheissa tehty ”raakaa populismia”.

Sdp tarjoaa yrittäjävähennyksen tilalle arvonlisäveron alarajan nostoa sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen liittyvää verovähennystä.

Myös Yrittäjät nostaisi alv-alarajaa 20 000 euroon, mutta säilyttäisi liukuman 50 000 euroon asti. Liukuma on Mäkysen mukaan välttämätöntä, jotta muutos ei vääristä kilpailua.

Sen sijaan ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuki ei yrittäjien mukaan olisi tehokas toimi, vaikka Suomen 170 000 yksinyrittäjään kohdistuessaan sen työllisyysvaikutukset voisivat teoriassa olla merkittävät.

”Byrokraattinen tukijärjestelmä ei ole paras tapa kannustaa yrittäjiä. Logiikkamme eroaa tässä. Yrittäjät eivät tarvitse tukia vaan kannusteita”, Mäkynen sanoo.

Lue lisää:

Hämmästys Antti Rinteen linjasta leviää – Kiistää yhteisöverokantansa SK:n haastattelussa

Tyly kuitti Antti Rinteelle: ”Tuhoisa vaikutus - iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin”