Suomen Yrittäjät riemuitsee hallituksen päätöksestä, joka tuo yrittäjien puolisot palkansaajien työttömyysturvan piiriin.

Yrittäjäjärjestö on pitkään halunnut muutosta epäoikeudenmukaiseksi kokemaansa tilanteeseen. Nyt hallitus toteaa budjettitiedotteessaan toteuttavansa ”yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen aseman muuttamisen yrittäjästä palkansaajaksi”. Tähän asti yrittäjän puoliso, joka työskentelee yrityksessä, on katsottu tiettyjen muiden ehtojen täyttyessä työttömyysturvalaissa yrittäjäksi ja siten suljettu normaalin työttömyysturvan ulkopuolelle, vaikka hän ei olisi omistaja yrityksessä.

”Erinomaista, tärkeä päätös! Tällä vaalikaudella on tehty myös muita yrittäjille tärkeitä sosiaaliturvamuutoksia. Vuoden 2018 alusta yrittäjän sairauspäivärahan omavastuu lyheni yhteen päivään. Näitä kumpaakin olemme ajaneet”, iloitsee Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula Twitterissä.

”Ja maailma on sen verran oikeudenmukaisempi”, järjestön juristi Harri Hellstén kiittelee.

Hallituksen mukaan muutoksen yhteydessä säädetään 12 kuukauden tarkastelujaksosta, jonka aikana yrittäjän perheenjäsenellä ei ole saanut olla omistusta tai määräysvaltaa yrityksessä. Ei-omistavan perheenjäsenen työssäoloehdoksi säädetään 12 kuukautta.

Lue myös: Voiko yrittäjän puoliso olla työtön? Juha Sipilä vaatii uudistusta – esitti samaa jo 2014

Päivitys: tarkennettu, että yrittäjän ei-omistava puoliso on katsottu yrittäjäksi vain jos hän työskentelee yrityksessä ja tietyt muut ehdot täyttyvät.