Valtion hankintayhtiö Hansel kilpailuttaa parhaillaan puhtaanapidon tarvikkeita. Hankinnan arvo on neljän vuoden ajalta 50 miljoonaa euroa.

Suomen Yrittäjien verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa kirjoitetaan, että hankintaa ei ole ositettu tuoteryhmittäin eikä alueellisesti.

Lapin Yrittäjät ry:n hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkauksen mukaan tyrmistyneet yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä kysyen, että eivätkö he voi tarjota valmistamaansa tai myymäänsä tuotetta ilman, että he tarjoavat myös kaikkia muita listattuja tuotteita.

Artikkelin mukaan suomalaisilla pk-yrityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia osallistua kilpailutukseen, jos hankinnat toteutetaan kymmenien miljoonien eurojen kokonaisuuksina.

”Vain pari kansainvälistä tukkua voi myydä julkisille organisaatioille mitään. Lisäksi valtio näin sulkee markkinat neljäksi vuodeksi kaikilta muilta toimijoilta pitäen huolen, että seuraavalla kierroksella tarjoajia on vähemmän, hinta on korkeampi ja kotimaiset pk-yritykset ovat joko lopettaneet toimintansa tai ainakin lopettaneet julkiselle sektorille myymisen”, Keskinarkaus ja Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin kertoivat artikkelissa.

Hanselin kilpailutus koskee muun muassa puhdistus- ja desifiointiaineita, siivousvälineitä, henkilökohtaisen hygienian aineita, roskapusseja ja jätesäkkejä. Tuotteet menevät valtiolle, kuntiin ja muihin julkisiin organisaatioihin.

”Tämä on hankintalain tarkoituksen kannalta haastavaa”, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala arvioi tilannetta.

Hankintalain mukaan hankinnat on pyrittävä järjestämään siten, että pienet ja keskisuuret yritykset ja muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.

”Puhtaanapidon tarvikkeiden hankinta on 50 miljoonaa euroa, joten ei siinä pienet ja keskisuuret yritykset pääse tarjoamaan”, Kujala kertoi.

Kujalan mukana seurauksena on se, että markkina kaventuu, jos suomalaiset pk-yritykset eivät pääse mukaan.

Hanselin toimitusjohaja Anssi Pihkala kertoi, ettei yhtiön ole mahdollista kommentoida asiaa kesken olevan kilpailutuksen vuoksi.

Hansel on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, josta valtio omistaa 65 prosenttia ja Kuntaliitto 35 prosenttia.