Työministeri Timo Harakan (sd) itsevarmat puheet aktiivimallin purkamisesta ovat aiheuttaneet hallituskahakan lisäksi huolta yrittäjäpuolella, Talouselämä kertoo.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ei tue työministeri Timo Harakan aikomusta purkaa aktiivimalli ”lähitulevaisuudessa”.

Harakan lausunto on aiheuttanut kahakkaa hallituksessa.

"En pidä viisaana päätöksenä. Emmekä pidä hirveän hyvänä politiikkana sitä, että aktiivimallia lähdetään noin vain purkamaan. Malli ei ole ollut riittävän kauan voimassa eikä sen vaikutuksista ole vielä tietoa", Kuismanen toteaa.

LUE MYÖS: Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Hän vihjaa, että Harakan aikeissa olisi taustalla ripaus aatteellisuutta.

"Tulisi realistisesti myöntää, että meidän työmarkkinoidemme tilanteen parantamiseksi tarvitaan myös aktivointitoimenpiteitä, sekä keppiä että porkkanaa."

Työministeri kertoi maanantaina kaavailevansa "aidosti aktivoivaa mallia", jossa palkkatuen käytön lisääminen olisi merkittävässä roolissa. Palkkatuki on te-toimistojen työnantajalle maksamaa tukea, jolla voidaan kattaa osa työntekijän palkasta. Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu useita uudistuksia palkkatukeen.

Pääekonomisti Kuismanen painottaa, että työllistämistoimissa olennaista on työn tarjonnan lisääminen – ja tämä edellyttäisi työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan rakenneuudistuksia.

"Kyllä aito työllistämisen syy syntyy ilman mitään tukielementtejä silloin, kun kysyntä ja tarjonta päästetään tehokkaasti kohtaamaan. Jos ei ole työn tarjontaa, niin ei se palkkatuella riittävästi lisäänny – eikä lisäänny riittävästi työn kysyntäkään."

Kuismanen sanoo, että palkkatuen kaltaisten porkkanoiden lisäksi tarvitaan aktivointitoimenpiteitä, jotta parhaassa työiässä mutta työvoiman ulkopuolella olevat saadaan työllistettyä.

"Siihen virtaan tarvitaan selkeästi myös keppiä", Kuismanen sanoo.

"Jos hallitus katsoo, että nykyisessä aktiivimallissa on ongelmia, pitää ne korjata ja säilyttää aktivoinnin hyvä perusidea."

LUE MYÖS: Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”