Suomalaisten luottamus pääministeri ja vaaleihin valmistautuvan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilään (kesk) on alamaissa, ilmenee Suomen Yrittäjien teettämästä kyselytutkimuksesta. Jotta äänestäjien luottamus vielä nousisi vielä ennen vaaleja, Sipilä tarvitsisi pienen ihmeen tai muiden puolueiden on todella sössittävä, tutkija pohtii.

Kantar TNS:n SY:lle toteuttamasta kyselystä (pdf) selviää, että puoluejohtajista suomalaiset ovat tyytymättömimpiä juuri Sipilään, kun 53 prosenttia koki, ettei Sipilä ole toiminut tehtävissään luottamuksen arvoisesti. Seuraavaksi alhaisimman luvun sai perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, 46 prosenttia. Tutkimusta varten kerättiin 1078 haastattelua.

”Luottamusluvut kertovat ennen kaikkea epäluottamuksesta hallitusta kohtaan, mistä pääministeri kantaa julkisuudessa suurimman vastuun. Sama epäluottamus näkyy myös pääministeripuolue keskustan kannatuksen laskuna”, arvioi politiikan tutkija, tohtorikoulutettava Antti Kaihovaara Helsingin yliopistosta.

Kaihovaara katsoo, että Sipilän asema hallituksessa on vaikea kahdesta syystä: ideologisesti kapea hallituspohja jakaa jyrkästi kansaa, eivätkä kaikki tehdyt toimet herätä luottamusta omissakaan joukoissa.

”Ensinnäkin, nykyinen hallituspohja jakaa kansan mielipiteitä enemmän kuin edeltäneen hallituskauden ideologisesti moninaisempi kokoonpano. Koska mielikuvat muuttuvat hitaasti, on vaikea kuvitella tilannetta, jossa oppositiopuolueiden äänestäjien luottamus Sipilän hallitusta kohtaan olisi merkittävästi noussut”, Kaihovaara toteaa.

”Toiseksi, Sipilän hallituksen työmarkkinauudistukset, koulutusleikkaukset ja indeksijäädytykset eivät ole miellyttäneet niitä keskustan kannattajia, joille yhdenvertaisuuskysymykset ovat tärkeämpiä. Sipilä on siis kohdannut myös omien parista suurempaa vetoa eri suuntiin kuin esimerkiksi Petteri Orpo kokoomuksessa”, hän jatkaa.

Suomen Yrittäjien kyselyssä luottamusta puoluejohtajiin ja pääministeriehdokkaisiin mitattiin kaikkiaan 18 eri kysymyksellä. Kolmessa Sipilä sai kaikkein heikoimmat tulokset ja nämä väittämät olivat ”Hän on oikeudenmukainen”, ”Hän ei lupaa liikaa” ja ”Hän puhuu totta”. Jaetulle viimeiselle sijalle Sipilä jää Sampo Terhon (sin) kanssa kyselyn väitteessä ”Hän on uskottava”.

Vielä vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Sipilä sai oikeusministeriön tilaamassa vaalitutkimuksessa puoluejohtajista parhaimman arvosanan. Keskustaa äänestäneistä peräti 31 prosenttia ilmoitti, että Sipilällä oli ollut ratkaiseva merkitys äänestyspäätöksessä.

Kaihovaara näkeekin, että Sipilän imago aikaansaavana yritysjohtajana–diplomi-insinöörinä on murentunut hätäisesti valmisteltujen lakiesitysten sekä sote-uudistuksen vaikeuksien myötä.

”Hallituksen vastaantulo irtisanomislaissa ei myöskään vahvistanut kuvaa Sipilästä aikaansaavana johtajana”, Kaihovaara toteaa.

”Yksi keskeinen luottamukseen vaikuttaja tekijä on myös Sipilästä riippumaton: Perussuomalaisten jakautuminen kahdeksi puolueeksi vähensi merkittävästi nykyisen hallituksen kannatuspohjaa, mikä heijastuu myös pääministerin kannatukseen”, hän jatkaa.

Kaihovaara huomauttaa, ettei puheenjohtajan suosion vaikutusta puolueen kannatukseen voi suoraan laskea: sdp on kannatuskyselyissä suurin puolue, vaikka Antti Rinne ei SY:n tuoreessa kyselyssäkään ole kuin kolmanneksi suosituin pääministeriehdokas, eikä Li Anderssonin henkilökohtainen suosio ole saanut vasemmistoliiton kannatusta rakettimaiseen nousuun.

”Sen verran uskaltaa kuitenkin spekuloida, että alhainen luottamus Sipilään ei ainakaan paranna keskustan mahdollisuuksia edes torjuntavoittoon tulevissa eduskuntavaaleissa”, Kaihovaara arvioi.

”Vaikea kuvitella, että hallituskauden aikana muodostunut julkisuuskuva muuttuisi merkittävästi seuraavien parin kuukauden aikana, kun se ei reagoinut positiivisesti edes 72 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ainoastaan muiden puolueiden täydellinen sekoilu tai jokin täysin odottamaton ’musta joutsen’ voisi nostaa luottamusta Sipilään.”

LISÄÄ AIHEESTA:

”Antti Rinteellä isoja ongelmia omien kannattajiensa kanssa” – Pekka Haavisto päihitti Orpon ja Rinteen yrittäjien kyselyssä

Pekka Haavisto yllätti LM:n gallupissa – Tutkija: Donald Trumpin tapaista hahmoa suomalaiset vähiten haluaisivat

Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Juha Sipilä kuittasi gallupit: ”Nyt näyttää siltä, että se on tulos ja ulos”

Sanna Marin: ”Muutos alkaa 14.4.2019, kun Antti Rinteestä tulee pääministeri”