Ikääntyneiden määrän kasvu ja laitoshoidon purku ovat synnyttäneet Suomeen yksityisen palveluasumisen miljardimarkkinat, kirjoittaa suunnittelu- ja tutkimuspalveluyrittäjä Pekka Lith Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogissa.

”Kasvava palveluasumisen kysyntä ja kuntien palvelutuotannon ulkoistukset ovat johtaneet siihen, että yksityinen palvelutalo- ja asumispalvelubisnes on tällä hetkellä Suomen yksi ripeimmin kasvavista toimialoista. Tilastokeskuksen yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilastojen mukaan toimialan yritysten työllisyys lisääntyi 31 prosenttia ja liikevaihto peräti 47 prosenttia vuosina 2013–17”, Lith kirjoittaa.

Lith kuvaa, että palveluasuminen on tavallaan avohuollon kotipalvelujen ja laitoshoidon välimuoto niille, jotka tarvitsevat asumisessaan päivittäin ulkopuolista apua. Lith toteaa, että palveluasumisen kysyntä on kasvanut väestön vanhenemisen vuoksi.

”Vuonna 2017 heitä oli 501 800, mikä oli 161 400 enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa. Väestöennusteiden mukaan 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa 800 000:een vuoteen 2030 mennessä”, Lith kirjoittaa.

Palveluasumista järjestävät ja rahoittavat kunnat, mutta ne eivät ole pystyneet vastaamaan palvelujen kysynnän kasvuun. Ostetun tuotannon osuus oli Lithin mukaan jo 66 prosenttia viime vuonna ja tästä ostot yksityisiltä palveluntuottajilta olivat 41 prosenttiyksikköä.

”Rahamääräisesti yksityisten ostopalvelujen arvo oli 1,5 miljardia euroa vuonna 2017, kun ostopalveluihin liittyvä piilevä viiden prosentin arvonlisävero lasketaan mukaan. Luvut eivät sisällä palveluseteleitä, jotka nostavat yksityisten palveluntuottajien markkinaosuutta lähes 120 miljoonalla eurolla”, Lith kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Superin väite: Kello 4 herännyt vanhus saa aamiaisen ja lääkkeet klo 12 – ”Hoitajia painostetaan vaikenemaan”

Keikan hoitajana tehneen kansanedustajan raportti: ”-14 °C, puskapissa tuntui kauhealta ajatukselta”