Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra ei pidä yllättävänä sitä, että zika-virus voi tarttua myös seksin välityksellä.

– Kun virus löytyy verestä, niin silloin on periaatteessa mahdollista, että sinä aikana, kun se on siellä veressä, niin se siirtyy myös siemennesteeseen ja sitä kautta leviää. Tämä tartuntareitti ei liene kovin yleinen, Savolainen-Kopra sanoi Ylen aamu-tv:ssä ja viittasi siihen, että vastaavia tartuntatapauksia on raportoitu vain muutamia.

Teksasilaisviranomaisten mukaan Yhdysvalloissa on ensi kertaa todettu zika-viruksen tarttuneen maan sisällä ihmisestä toiseen. Viranomaisten mukaan tartunta tapahtui todennäköisesti seksin välityksellä.

Aiemmin on kerrottu laajasti, että sikiöhäiriöitä aiheuttava zika-virus tarttuu Aedes aegypti -hyttysen puremasta.

Savolainen-Kopra sanoi aamu-tv:ssä, että kondomin käyttö on se keino, jolla seksin välityksellä tarttuvasta zika-viruksesta voi suojautua. Zika-virus voi siirtyä taudin sairastaneen siemennesteeseen ja tarttua sitä kautta. Savolainen-Kopran mukaan tässä vaiheessa ei tiedetä, kuinka kauan virus säilyy siemennesteessä.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC antaa saman ohjeen, kertoo brittilehti Guardian.

Zika-tartunta voi olla niin lievä, ettei henkilö itsekään tiedä sairastaneensa taudin. Savolainen-Korpan mielestä ei olisi haittaa siitä, että zika-alueilla matkustaneet miehet käyttäisivät kondomia sukupuoliyhteydessä vielä jonkin aikaa matkansa jälkeenkin. Tästä ei kuitenkaan ole annettu virallisia suosituksia.

Dallasissa todetussa tartunnassa zika-viruksen saaneen henkilön uskotaan palanneen Yhdysvaltoihin ulkomaanmatkalta tartunnan saaneena. Toinen henkilö, joka tartunnan sai, oli harrastanut seksiä matkalta palanneen kanssa, mutta ei ollut itse matkustanut.