Perjantai 24.5.2019

Uskomatonta! Superhidas video näyttää kuinka salama iskee

Luotu: 
23.7.2015 17:48
|

Tämä video havainnollistaa, millaisella vauhdilla salamat oikein iskevät.

Kyseessä on ZT Research –nimisen salamaharrastajien joukon suurnopeuskameralla kuvaamaa ukonilmaa Yhdysvaltojen keskilännessä.

Videon vasemmassa alakulmassa tikittävä kello näyttää, kuinka hitaasti aika oikeasti kulkee videolla. Tätä samaa asiaa hahmottanee myös kuvassa vilahtava leppoisavauhtinen tuulilasinpyyhkijä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Moll

No enpäs minä nähnyt siinä mitään erikoista. Tuollaiseltahan salamat näyttävät kun ukonilmalla katselee ikkunasta ulos.
Aina ihmetyttää että miksi salama iskee niin kovasti mutkitellen.
Jos minä olisin salama löisin suoraan, pääsis helpommalla :-)

Juha Hartikka

Osassa hidastuksista salaman valokaari syttyy alkaen ylhäältä. Se on helpoin ymmärtää näin:

Purkausvirta alkaa kulkea jo ennenkuin valokaari kuumenee hehkuvana näkyväksi plasmaksi. Ylempänä on ilma harvempaa, ja kuumenee siis saman virran alla nopeammin hehkuvaksi. Siksi purkaus näyttää alkavan ylhäältä, vaikka virta kulkee maahan saakka.

Myös yläsalamien välähdyksiä pilven sisällä näkyy videolla. Niidenkin radioheijastuksissa (EDS) näkyy omilla 50 MHz bandin radiospektrinauhoillani viitteitä, että purkaukset kuumentavat ilman ylhäältä alkaen alas.

Yläsalamoiden radioheijastusten dopplerit nimittäin näyttävät joskus alkavan ylemmpää, ja siirtyvän purkauksen sytyttyä alemmas vakautuen paikoilleen. Ilmeisesti samasta syystä ylhäältä alas, kuin pintasalamoillakin. Pienempi ilmanpaine ylempänä, siis kuumenee plasmaksi nopeammin.

Täällä voi seurata mm. yläsalamoiden EDS-heijastuksia 15 min välein päivittyviltä radiospektrinauhoilta: http://maanpuolustus.net/pages/tutka/

Videolla näkyi myös ylhäältä alas liikkuvia hehkuvia 'varausklustereita' ('pallosalama?').

Nämä lienevät samantapaisia varausta kuljettavia ioni- tai plasmakimppuja, kuin suurjännitekokeiden koronapurkauksista tutut yksittäiset varausklusterit, joiden peräkkäinen joukkopurkaus muodostaa silmin yhtenäiseltä näyttävän koronapurkauksen, mutta joka todellisuudessa muodostuu peräkkäisistä pikkuisten varaustenklustereiden 'hypyistä'.

Kun valokaaressa purkausvirta kulkee jatkuvasti kaaren sammumiseen saakka, niin koronapurkauksessa virta kulkee perättäisten varausklusterien kuljettamina 'paketteina'. Varausklustereista on kirjoittanut Ken Shoulders: 'Charge Clusters in Action'.