Sunnuntai 20.1.2019

Oletko huomannut Wikipedia-ongelman? – Tutkimus paljasti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2011 11:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mittavaan tutkimukseen vastasi yli 176 000 Wikipedian käyttäjää.

Wikimedia-säätiön teettämän tutkimuksen mukaan vain 13 prosenttia Wikipedian artikkeleiden kirjoittajista on naisia. Asiasta kertoo The New York Times.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kirjoittajat ovat keskimäärin vain 26-vuotiaita.

Wikimedia-säätiön toiminnanjohtaja Sue Gardner on asettanut tavoitteen, jonka mukaan naispuolisten kirjoittajien osuus pitäisi saada nostettua neljännekseen vuoteen 2015 mennessä.

Gardner ei NYTin mukaan halua monimuotoisuutta vain monimuotoisuuden vuoksi, vaan taustalla on halu varmistaa, että "Wikipedia on niin hyvä kuin se voi olla".

Sukupuolien epätasapaino näkyy aiheiden kirjossa. Kun teinityttöjen käyttämistä ystävyysrannekkeista saattaa Wikipediassa olla muutaman lauseen tynkäartikkeli, esimerkiksi baseball-keräilykorteista saattaa olla yksityiskohtainen ja moniosainen tietopaketti.

Suomenkielisessä versiossa eron voi testata vaikkapa hakemalla artikkeleita sanoilla "partakone" ja "epilaattori".

Jakauman huomattiin noudattelevan samaa 85 - 15 -jakaumaa, joka toistuu myös Yhdysvaltain kongressissa, New York Timesin tai Washington Postin pääkirjoitussivujen puheenvuoroissa.

Asiantuntijoiden mukaan naisilta saattaa puuttua itseluottamusta tuoda näkemyksensä - ja tietämyksensä - julkisuuteen.

Gardner ei kuitenkaan haluaisi ottaa naisten aktivoimiseksi käyttöön "järeitä keinoja", kuten kiintiöitä.
Tutkija Kat Walsh toteaa, että koska epätasainen tilanne on kehittynyt luonnollisesti, siis omalla painollaan, sen muuttaminen vaatisi kuitenkin tietoista toimia.

Tutkimukseen vastasi Wikipedian käyttäjiä 231 maasta. Eniten vastaajia oli Venäjältä, Saksasta ja Yhdysvalloista. Suomesta vastanneita oli 481.

Oletko huomannut Wikipedia-ongelman? Vastaa US-kyselyssä.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Laitiin

Tasa-arvolaista hyvä ohjenuora tähänkin ongelmaan. Rajoitetaan miesten artikkeleita siten, että miesten osuudeksi tulee enimmillään 60%.

Tällöinhän ollaan jo tilanteessa 40 / 60! Ja mikä ettei sovita fifty-fifty-periaatteesta. Näin toteutuu todellinen demokratia esimerkiksi kunnallisessa hallinnossa ja samaa mallia ajetaan yrityksiinkin.

juhani

Suurin ongelma on mielestäni se, että Wikipedia-artikkelien muotoileminen on todella haastavaa ilman ohjelmointikokemusta tai syventävää opiskelua. Tämän lisäksi pitää käyttää aikaa sääntöjen opiskeluun - ne ovat osittain todella monimutkaisia, ja niiden noudattamatta jättäminen johtaa usein artikkelin poistoon tai muutosten kumoamiseen.

Wikipedia on alustana kuin ohjelmistoinsinöörin taivas. Ei ihme, kun sen editointi keskivertokansalaista (sukupuoleen katsomassa) juuri kiinnosta.

Artikkelin luominen ja editointi voisi olla paljon nykyistä helpompaa, mutta jostain syystä se ei sitä ole.

JAK

"...Suomenkielisessä versiossa eron voi testata vaikkapa hakemalla artikkeleita sanoilla "partakone" ja "epilaattori"..."

Tuossa se ongelma piileekin. Jos epilaattorille löytyisi yhtäpaljon wiki-aineistoa, niin maailman naisjärjestöt huutaisivat vääryyttä ja vaatisivat koko wikipedian sulkemista sovinistisena.

Omaha

Artikkeleilla ei ole tosiasiallista eroa. Partakone-artikkeli on parin kappaleen verran pidempi, ja nämä kappaleet tekniikasta voitaisiin lisätä lähes sellaisenaan epilaattori-artikkeliin. Partakone on vanhempaa tekniikkaa ja epilaattorit ovat partakonetehtaiden tuotantoa. Ensimmäinen epilaattori tuli markkinoille vasta 1980-luvulla.

Lisäksi kummassakaan Wikipedian artikkelissa ei ole merkittynä lähteitä, joten ne ovat periaatteessa samanlaisia seinäkirjoituksia. Jotta Wikipediaan voisi tuottaa sisältöä tehokkaasti, tulisi olla käytössä jonkin verran käsikirjastoa ja/tai verkkolähteiden tuntemusta. Tietokirjallisuuden keräily on ollut varsin miehinen harrastus (esim. antikvariaatit, tiedekirjallisuus, kirjakaupoissa taas on runsaasti naisille suunnattua harrastekirjallisuutta). On ymmärrettävää, että artikkelien kirjoittaminen keskittyy nuorehkoille miehille, joilla on todennäköisesti ylioppilas- tai akateemista taustaa. Poikamiehillä on myös aikaa kirjoittaa.

Artikkelin kirjoittaminen ei vaadi ohjelmointitaitoja, muokkaintila muistuttaa tavallista tekstieditoria. Siis esimerkiksi Notepadia eli Windowsin Muistikirjaa, ei ylivarusteltua tekstinkäsittelyohjelmaa. Lähteiden merkitsemiseen käytetään ref-nimistä mallinetta, joka saattaa tuoda mieleen html-merkkauskielen. Lähteiden merkitsemisen suhteellisesta hankaluudesta Wikipedia saa syyttää itseään, koska se ei alkuaikoinaan kiinnittänyt asiaan riittävästi huomiota. Käyttämällä valmista artikkelimallia pärjää Wikipediassa, mutta valitettavasti ohjeistus on puutteellista, koska vapaaehtoishankkeessa kukaan ei halua kirjoittaa lisää käyttöoppaita.

ossi.ostaja

Uusien aiheiden kirjoittaminen Wikipediaan on turhauttavaa, koska raati ei pysty valvomaan realiaikaisesti perusteettomia muokkauksia. Esimerkiksi kuuluisien/-tunnettujen yliopistojen vahvistamaa, "Raamatun tietokonekoodiasiaa", ateistit muokkaavat; yhdistäen toisiinsa, asiayhteyksistään reväistyjä asioita.

9kautta10

En ymmärrä miten tämä on ongelma. Jos naisia ei kiinnosta ottaa osaa tällaisiin projekteihin niin kuka on heitä pakottamaan?

Ei sillä ole väliä onko kirjoittaja mies vai nainen. Faktat ovat sukupuolineutraaleja asioita.

K-Veikko

Tällä uutisoinnilla wikipedia yrittää erottua massasta, tulla osaksi "virallista tietoa".

Väitän, että wikipediaan kirjoittavat miehet saavat kirjoituksistaan aivan yhtä mahtvat kiksit kuin jollain toisella foorumilla kirjoittava nainen saa kirjoittaessaan julkkiksen hiustyylistä. Moemmat kirjoitukset voivat olla tieteellisiä vaikka toisen on kirjoittanut mies ja toisen nainen.

Pitäisikö tasa-arvon nimissä kaikista kirjoitustyyleistä tehdä lässähtäneitä keskivertotuotoksia?

tha

Mitenhän lienee ihan konventionaalisten tietosanakirjojen laita? Entä jos niissäkin on sama ongelma ja ovat nekin sitten täyttä skeidaa.

Miesten kannattaisi kyllä tässä maailmassa pääasiassa nukkua ja dokata, niin tulisi niistä vaan se ihan normaali palaute, mutta ei tällaisia yllättäviä ongelmia asioista joiden noin lähtökohtaisesti olettaisi olevan positiivisia.

"If you don't do anything, you'll never make mistakes", sanoi jo Homer Simpson aikoinaan