Sunnuntai 22.10.2017

MM-kisat taas Ylelle? Selostajalla jo ”vieroitusoireita”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.5.2012 12:37
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva
  MM-kisoja Ylen kanavilla ruotsiksi selostanut Kaj Kunnas kertoo, että hänelle on tullut vieroitusoireita Suomen pelien katsomisesta.

Faktakulma

Kunnaksen pointit äitienpäivän Suomi-USA-otteluun:

 • "Harjoitusottelu" ennen torstain puolivälierää, jossa Suomi kohtaa todennäköisesti jälleen USA:n.
 •  "Kunhan ei pahasti turpiin tule"
 • Mikael Granlundia kannattaa seurata:"Pääseekö vauhtiin vaikean kauden jälkeen ja uskaltaako pelata eri tavalla NHL-pelaajia vastaan"

 

20 vuotta jääkiekon MM-kisoja selostanut, mutta tänä vuonna kisoja katsomosta seuraava Ylen Kaj Kunnas kertoo haluavansa takaisin selostuskoppiin, jos kisat Ylelle taas siirtyvät.

- Tämä on tuntunut oudolta välillä ja toisinaan on ollut vieroitusoireitakin: leuat rupeavat käymään, kun Suomi pelaa. Nämä MM-ottelut ovat aina olleet kuin sydänkäpy, Kunnas sanoo Uudelle Suomelle.

MTV Median väistyvä toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara väläytti perjantaina, että MM-kisojen lähetykset voitaisiin jatkossa hoitaa niin, että Yle voisi vastata niistä otteluista, jotka ovat niin sanotussa kansallisessa listassa. Se pitää sisällään kaikki Suomen ottelut, välierät ja mitalikamppailut.

- Ylen ihmisenä tätä ei surulla vastaanota, sanotaanko näin.

- Mutta kysymys on tietenkin rahasta. MTV:n täytyy tehdä voittoa ja Ylen ei. Siinä on ero. Voi olla, että Maikkari haluaa vain rahat pois. Kaikki on kiinni hintalapusta, Kunnas pohtii.

Hän näkee, että Yle voisi tehdä ainakin radiointeja oikeudenmukaisemmin kuin mitä MTV nyt. Ylen taajuuksilla otteluselostukset kuuluisivat hänen mukaasa kaikkialla maassa, mutta MTV:n väliaikaisen radion lähetykset kuuluvat nyt vain neljäsosassa maata.

- Mikä tässä keskustelussa on erityisesti lämmittänyt on se, että Ilta-Sanomat kysyi toissa päivänä verkossa, että "haluaisitko katsoja Leijona-pelit Ylen kanavilta" ja 91 prosenttia on vastannut "Kyllä", sanoo Kunnas.

Edellisen kerran Kunnas on selostanut jääkiekon MM-ottelua, kun Suomi voitti kultaa Ruotsia vastaan Slovakian Bratislavassa viime vuonna. Se oli Kunnakselle hyvin tunteikas hetki, sillä 20 vuotta kisojen selostusta päättyi MM-kultaan.

- Se oli huikea hetki. Oli tilipäivän aika ja oli tavallaan myös loogista, että se loppuu siihen.

Hän kertoo, että kisojen seuraaminen toimittajana siten, että "puhutaan peliä ennen ja sen jälkeen" on ollut mielenkiintoinen ja kiva kokemus.

- Kun selostaa peliä, niin sitä on niin, niin kiinni siinä pelissä, että nyt kerkeää erilailla huomioimaan asioita, kuten esimerkiksi tunnelmaa, Kunnas toteaa.

Haluaisitko takaisin selostamaan, jos kisat palaavat jälleen Ylen kanaville?

- Kyllä haluaisin, totta kai, Kunnas vastaa heti.

- Mutta tämä ei tietenkään ole minusta kiinni.

Faktakulma

Kunnaksen pointit äitienpäivän Suomi-USA-otteluun:

 • "Harjoitusottelu" ennen torstain puolivälierää, jossa Suomi kohtaa todennäköisesti jälleen USA:n.
 •  "Kunhan ei pahasti turpiin tule"
 • Mikael Granlundia kannattaa seurata:"Pääseekö vauhtiin vaikean kauden jälkeen ja uskaltaako pelata eri tavalla NHL-pelaajia vastaan"

 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

kyy

Ei Yle saati MTV3 kisoja järjestä, vaan pelkästään televisioi ne. Televisioyhtiöillä tuskin on varaa asettaa ehtoja yleisön koostumukseen. Käänny mieluummin jääkiekkoliiton ja Don Kalen puoleen, jos haluat säädellä katsojien laatua.

Sillä nythän se on Don Kummolan säätelemää: enimmäkseen firmojen ökyvieraita joilla ei ole vähääkään kiinnostusta jääkiekkoon, vaan pelkkään tarjoiluun ja kosteisiin bisnesneuvotteluihin jäähallin vip-tiloissa, sekä vähemmistö niitä, joilla on varaa tuhlata tavallisen työläisen kuukausipalkan verran lippuihin.

semi

Huolisamme VIP aitioiden väestä, he ovat syrjäytymisvaarassa, purkautuvat vähän väliä laumassa tai pienemässä nauttimaan konjakkia takahuoneeseen.

Nämä kisat voivat aiheuttaa myös ulkopuolella alkohollin kulutuksen nousua ja tupakoinnin lisääntymistä, sen verran ottaa kansalaisia päähän että parasta on ottaa rauhoittava savuke ja hörppy päälle.

demarien vihollinen no1

..mtv:n tarjoama kisapaketti on mahtavaa. On asiantuntijoita, mertarantaa jne. Turhaa puhua bisnesmiehistä ja muusta. YLE ei kykene 500 miljoonalla vuodessa siihen mihin yksityinen firma pystyy, surkeaa, ei sen kummenpaa...Heti yhteistoimintaan mtv:n kanssa..

Aicos99

On huippu selostajia mm. Kaj Kunnasa, Antero Mertaranta,
Mika Saukkonen kehittyy...canal+:n konkarit arvioimassa..?

Ei pidä aina olla puukkojunkkarina kun näissä piireissä liikkuu,kirjoittaa,katsoo....puukkojunkkarille käy aina huonosti...ja älykkyyden voit mitata sillä-mihin sitä puukkojunkkaria tarvitaan...lets go out from Finland...
Icehockey is fine game and turnament highlevel....without passive persons....Yle is same level than MTV3.
What else you want?...Drinks,beer,soft drink...juice...all for childrens too-No smoking!

Vyötiäinen

YLE:n suomenkielisellä puolella on valtavasti suomenruotsalaisia toimittajia ja esiintyjiä.

Vastaavasti ruotsinkielisellä puolella ei ole yhtäkään suomalaista toimittajaa tai esiintyjää.

Kaiken lisäksi SvenskaYLE vie budjetista kolme kertaa suomenruotsalaisten väestöosuuden verran varoja.

Näin on saatu tilanne, jossa suomenruotsalaisilla on valtava yliedustus YLE:n esiintyjissä. Se tuskin on sattumaa, vaan tietoinen linja.

Tämä on taas tätä "kaksikielisyyden rikkautta".

Ray

Femmalla on töissä vaikka kuinka paljon suomenkielisiä, kuvaruudussa ehkä vähemmän kielitaidon takia, ei muuta estettä.

Suomessa saa vapaasti hakea töitä, ei suomenruotsalaisuus ole este. Wallenius ja Kunnas osaavat suomea vähintään siinä missä Vyötiäinenkin.

Vyötiäinen

Rayn oudon svekologiikan mukaan YLE:n suomenkielinen puoli ottaa suomenruotsalaisia toimittajia töihin ruotsinkieliseltä puolelta, koska he osaavat paremmin suomea kuin suomalaiset toimittajat.

Suomenruotsalaisuus ei todellakaan ole ollut este valtion laitoksissa, vaan välillä tuntuu sen olevan edellytys!

RKP ja Folktinget nostavat aina metelin, jos vähemmistöosuus ei vähintääkään täyty. Mutta kukaan ei huolehdi pääväestön eduista ja nosta meteliä yliedustuksesta. Näin on asia muuallakin kuin YLE:ssä.

nikke

Niin, ankkalammikko sen sijaan taitaa olla valintakriteeri.

Kaunista suomenkieltä raiskaavat äidinkieleltään suomenkilisetkin, mutta suomenkielen ruotsittaminen on menossa tehokkaalla tavalla - tv:n kautta.

Suruille on tärkeää saada palvelu omalla kielellään (eikä opittu ruotsi siihe usein riitä), suomenkielisillä ei ole samaa oikeutta, ei TV:ssä, ei lääkärissä. Saamme olla onnellisia, jos lääkäri on ruotsinkielinen alunperin. Siinä on kumminkin se pieni ero.

luuserius

Pohjois-amerikkalaisia joukkueita vastaan. Iso kenttä suosiikin isokokoisia taitopelaajia. Joukkueen rakenne taisi mennä pieleen. Filppula, Koivu, Jokinen ja muutama muu pystyvät vastaamaan fyysiseen peliin, mutta loistavasti liikkuvat ja nopeat jenkit ovat liikaa mm. ihmejunnullemme.

5-3 tilanteessa yksi laukaus kohti maalia ja sekin ohi. Rohkeus tehdä peliä puuttuu joukkueesta täysin. Liike jähmettyi ja kiekko liimautui lapaan. Kanada söi itseluottamuksen ja kotiyleisö tuo liikaa paineita. Taas kerran. Psykologinen pelisilmä puuttuu valmennuksista. Miksi pelaajilla on liikaa paineita?

nikke

Kotiyleisö. Ulkomaille kisoihin lähtee enemmän faneja (ja kustantaa saman kuin nämä kisat).

Ja sitten se yleisö ei edes kannusta. KOrkeintaan voiton hetkellä. Tappion myötä hylätään jengi.

Tosin alakatsomot kalen katiskassa, hjalliksen hallissa täyttyvät porukasta, joka tulee erän puoliväliin ja lähtee 2 min ennen erän päättymistä - mitä voi odottaa.

Tuo ilmiö johtuu paitsi asiakkaiden tyypistä niin hallin toimimattomuudesta (kapeat käytävät, vähän vessoja, onnettomat myyntipisteet). Vain kalliit hinnat korkeintaan karsivat väkeä katsomoon.

Ravintolapalveluahan ei rahvas hjallikselta saa!