Torstai 27.6.2019

Jopa lääketieteen tohtori yllättyi koiran vaikutuksesta omistajaansa

Luotu: 
1.3.2016 09:56
Päivitetty: 
1.3.2016 14:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kyselyn tuloksissa oli yllättävää koiran myönteisen vaikutuksen voimakkuus ja sen laaja-alainen yhteys hyvinvointitekijöihin ja onnellisuuteen.
|

Kennelliiton uuden kyselyn tulosten mukaan koiralla on ”laaja-alainen myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin”. Tutkimuksen on tehnyt lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio.

Tutkimus toteutettiin avoimena kyselynä Kennelliiton nettisivuilla vuoden 2014 lopulla. Kyselyyn vastasi 9019 henkilöä, joista 86 % oli naisia, liitto kertoo.

– Koiranomistaja on sitä onnellisempi mitä parempi suhde hänellä on koiraan. Parhaimmillaan koirasuhde on erittäin rikastuttava, palkitseva ja suotuisa hyvinvoinnin kannalta, Kennelliitto kertoo.

Heimo Langinvainion mukaan tuloksissa oli yllättävää koiran myönteisen vaikutuksen voimakkuus ja sen laaja-alainen yhteys hyvinvointitekijöihin ja onnellisuuteen. Koira voi Langinvainion mukaan olla kova kilpailija muille lemmikeille tai jopa ihmissuhteelle.

Tutkimuksen perusteella miehet ja naiset hyötyvät koirasta eri tavoin.

– Naisilla on keskimäärin parempi suhde tunnetasolla koiraan kuin miehillä. Naisista esimerkiksi yli puolet kokee, että koira tuottaa paljon tai erittäin paljon turvallisuutta. Miehille koira on ennen kaikkea kumppani, joka tukee harrastustoimintaa kuten metsästystä, liitto kertoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Kyllä se näin on. Koira vahvistaa tutkitusti immuniteettisuojaa, monelle se on ainut ystäväsuhde ja pitää kiinni elämänlangasta, koira lisää omistajansa liikuntaa ja sen kautta hyvinvointia, laskee stressitasoa ja sen kautta saa monia terveydellisiä positiivisia seikkoja jne.

Onkin kummallista, että koiria myös vihataan, lenkkipolkuja myrkytetään, jopa uskonnoissa on koirien vihaamista. Meilläkin aikanaan Tuusulassa asuessani toinen naapuri heti kättelyssä ilmoitti, että ei pidä koirista ja alkoi heti valitella isännöitsijälle koirien häiritsevän häntä (siis psyykkisesti), ja toinen naapuri ilmoitti ykskantaan, että ei pidä siitä, että meillä on koiria. Hän ahdistui siis koirista! Tuntuu siltä, että psyykkisesti epävakaat ihmiset ahdistuvat koirista, miksiköhän?

Tuulia Alopaeus

Surullista että artikkelissa on kuvassa Saksanpaimenkoira jolla on kaulassa suomessa laiton Kouluskaulapanta jossa on teräksiset piikit jotka sojottavat suoraan koiran nahkaa vasten kun samaan aikaan puhutaan artikkelissa siitä miten paljon hyvää koira tuottaa ihmiselle. Hei toimitus...aika noloa..

Pekka Paunio

Kykkä korat kivoja ovat ja ainakin meillä koiruus lisää kotoisuutta mutta eihän kennelliiton omilta sivuilta keräämää aineistoa voi kutsua tutkimusaineistoksi. Eikä se siitä miksikään muutu vaikka 'tutkimuksen' on tehnyt lääketieteen tohtori.