Lauantai 25.5.2019

Näkökulma: Yksi vitsi kertoo, miten syvällä Saturday Night Live kyntää

Luotu: 
30.3.2016 13:12
  • Kuva: MTV
    Kuva
    Antti Reini juonsi viimeksi Saturday Night Liven jakson.
|

Olen toivonut, että MTV:n Saturday Night Livestä tulisi hyvä ohjelma. Suomessa tehdään tällä hetkellä kohtuullisen paljon komediaa, mutta todella hyviä sketsiohjelmia on vähän. Niitä voisi olla enemmän ja siksi olen ollut hiljaa. Se on ollut hankalaa, koska SNL ei ole toistaiseksi ollut kovin hauska ohjelma.

Viime lauantain jakso oli neljäs SNL, jonka katsoin. En ole enää varma katsonko enää viidettä.

Lauantain show’n isäntänä Antti Reini toi viimein hyvää ryhtiä ja rytmiä ohjelmaan, mutta näyttelijäntyö ei ole missään vaiheessa ollut SNL:n ongelma. Siitä huolimatta, että kritiikki on kohdistunut nimenomaan näyttelijöihin.

Näyttelijäkasti tekee hyvää duunia, erityisesti parjattu Aku Hirviniemi.

 

SNL:n ongelma on kaikessa yksinkertaisuudessaan käsikirjoitus. Ohjelman vitsit ja sketsit ovat pääosin erittäin ilmeisiä, pilkallisen ivallisia tai muutoin vain liian pitkitettyä parodiaa helpoista kohteista. Oivallukset ja yllätykset käytännössä puuttuvat kokonaan.

Vai kuinka omaperäistä on toistaa jaksosta toiseen esimerkiksi ideaa siitä, että kahvilan tai lounasravintolan asiakaspalvelussa työskentelee huonosti käyttäytyviä tai humalaisia myyjiä?

Ymmärrän, että ohjelman sponsori Kesko haluaa tuotteitaan näkyville, mutta että ihanko huonosti käyttäytyvä myyjä on se The Vitsi, jonka tuohon ympäristöön voi sijoittaa?

 

Toistaiseksi SNL:n kanssa viettämäni neljän tunnin aikana olen aidosti nauranut kolme kertaa.

Kakkosjakson tiedotustilaisuussketsi, jossa ministeri Juha Rehula (kesk.) vaati kännispäissään Alkojen aukioloaikoja pidemmiksi – edes tänään ja lähi-Alkossa – oli ensimmäinen kerta.

Kaksi seuraavaa tapahtuivat viime lauantaina parisuhdekeittiössä ja miljoona vai muoviämpäri –sketsissä. Näistä jälkimmäinen toki oli idealtaan sama sketsi kuin Carl Barksin legendaarinen Aku Ankan Rahat vai kolmipyörä –sarjakuva. Hieno kunnianosoitus kuitenkin kiitos Hirviniemen loistavan näyttelijäntyön.

 

SNL on vuodesta 1975 asti ollut nimenomaan käsikirjoittajien sarja. Näin ohjelman Suomi-versiota markkinoitiin myös talvella. Ja käsikirjoittajat ovat nyt ohjelman Suomi-version suurin ongelma.

Otsikossa on lupaus yhdestä vitsistä. Sen esitti valtavasti arvostamani koomikko Andre Wickström SNL:n tunnetuimmassa osiossa Uutisviikossa.

Tämä viikkoraportti on komediapiireissä käsite ja SNL:n laajimmin kopioitu osio. Siihen perustuvat käytännössä kaikki amerikkalaiset talk show’t ja niiden Suomi-versiot HS:n Uutisraportista Ylen Noin viikon uutisiin.

Wicströmin esittämä vitsi kuului kaikessa kokonaisuudessaan suunnilleen näin: Jääkiekko on perussuomalainen laji. 12 miestä kentällä jahtaa pientä mustaa.

Vitsi on laaduttoman huono.

Se on itse asiassa niin huono, että minä – 30 keikkaa tehnyt stand upia harrasteleva open mic –koomikko – keksin sen saman vitsi jokin aika sitten osaksi tusinan mittaista natsivitsien kimaraani. Sitten harkitsin asiaa uudelleen ja jätin sen pois esityksestäni.

Toistan äskeisen: täysnoviisi harrastelija keksi saman vitsin, mutta päätti olla kertomatta sitä esim. sellaisissa ympäristöissä kuin satunnaisilla aloittelijoiden treeniklubeilla.

Ja nyt tuo sama vitsi saapuu kummittelemaan minulle lauantai-iltana kaupallisen televisiokanavan parhaaseen katseluaikaan.

 

Minun on vaikea uskoa, että Wickströmin kaltainen komiikan ammattilainen kirjoittaisi itse tällaista kuraa.

Tosin vaikea on myös uskoa, että sellaista päästäisivät käsistään myöskään Siskonpeti-sarjasta tunnetut Niina Lahtinen tai Pirjo Heikkilä. Tai edes terävistä kolumneistaan tunnettu Jyrki Lehtola.

Mutta jotenkin niin vain on tapahtunut. Ja se ikävä kyllä kertoo, kuinka syvällä SNL tällä hetkellä kyntää.

 

Kirjoittaja on Uuden Suomen kehityspäällikkö.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Mäkitalo

Paras lopettaa formaattien käyttö varsinkin jos ne ovat länsimaista. Jotain itäsaksalais-nukkumattia voisi kokeilla näiden vasemmisto-orientoituvin tekijöiden kanssa. Ei löydy päteviä tekijöitä käsikirjoituksista lähtien. Samaa paskaa 4 toisilleen illallista tekevää wannabeetä, ruotsalaista ja tanskalaista viitsi vielä katsoakin. Ainoa säällinen tekele on Marja Hintikan ohjelma jouneineen ja jennyineen, varsin soljuva , spontaani ja casting täysosuma.